Chicago
64°
Cloudy
6:43 am6:39 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 9mph SE
Humidity: 90%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 2
ThuFriSat
68/61°F
70/61°F
77/63°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

SVETINJA SAČUVANA ZA POTOMSTVO: Rekonstruisana odora u kojoj je sahranjen knez Lazar! (FOTO, VIDEO)

Odora u kojoj je knez Lazar sahranjen čuva se od pedesetih godina u Muzeju Srpske pravoslavne crkve. Uoči Vidovdana, Muzej je pripremio i na sajtu objavio idealnu rekonstrukciju u 3D formatu, koja prikazuje kako je odora izgledala pre oštećenja.

Bogatstvo i izobilje odlikovalo je odore moćnih srednjovekovnih vladara. Lazarova je tokom godina nepovratno oštećena jer su poklonici uzimali delove za sreću i ozdravljenje. Rekonstrukcija joj vraća purpurnu boju, bisere i druge ukrase, a otkriva i poreklo tkanine.

Foto: Printscreen RTS Video

Bogatstvo i izobilje odlikovalo je sve odore srpskih vladara. Lazarova je tokom godina nepovratno oštećena jer su poklonici uzimali delove za sreću i ozdravljenje. Rekonstrukcija joj vraća purpurnu boju, bisere i druge ukrase, a otkriva i poreklo tkanine.

„Odežda je nastala od tkanine iz italijanskog grada Luke. Sve što možete da vidite u Muzeju što se vezuje za Srbe svetitelje i vladare je napravljeno od carigradske atlas svile. Ovo je lampas svila, koja je brokatna ima zlatnom i srebrnom niti izvezene različite motive“, objašnjava Natalija Stokanović, kustoskinja Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Istraživanje je potvrdilo, jedna od najvećih relikvija Muzeja Srpske pravoslavne crkve pripada periodu pre Kosovske bitke, a tvrdnja da ju je knez Lazar nosio u boju i u njoj stradao, samo je legenda.

„Vidovdan je jedinstvena prilika da se setimo zasluga kneza Lazara za srpski narod, njegovog svetiteljstkog ornata i onoga čime je zadužio Srbe, ali takođe da ukažemo na lepotu kulture srpskog srednjeg veka, bogatstvo i izobilje kada je reč o umetničkom stvaralaštvu“, napominje dr Miljana Matić, zamenica upravnika Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

PROČITAJTE VIŠE:

Odora je deo stalne postavke Muzeja.

„Odmah pored plašta izložena je pohvala monahinje Jefimije, takođe predmet vezan za kneza Lazara. Dok je u plaštu bilo uvijeno njegovo telo, ovom pohvalom je prekrivena njegova glava. U pitanju je rad despotice Jelene Mrnjavčević, žene despota Uglješe Mrnjavčevića, i ona ne samo da je od umetničkog velikog značaja nego i za našu književnost“, naglašava dr Vladimir Radovanović, upravnik Muzeja Srpske pravoslavne crkve.

Koliki je značaj Lazarovih moštiju i odore za istoriju Srbije potvrdio je i Drugi svetski rat. Mošti su tada sačuvane zahvaljujući velikom angažovanju profesora Radoslava Grujića, a svečana tkanina krišom preneta u Beograd i godinama čuvana baš u ulici Cara Lazara.

POVEZANE TEME:

10 VELIKIH MOMENATA: Evo kako veštačka inteligencija vidi ključne događaje srpske istorije! (FOTO)

MISTERIJA TAPISERIJE KOSOVSKOG BOJA NA FRANCUSKOM DVORU: Kako je naš profesor sa Sorbone slučajno naišao na veliko otkriće! (FOTO)

ISTORIJSKO OTKRIĆE: Kako je na seansi u Londonu najavljeno ubistvo kralja Aleksandra i zašto nije sprečeno! (FOTO)

Izvor: RTS
Foto: MidJourney prompt by Serbian Times

YOU MAY LIKE