Connect with us

Dijaspora

SVET “IZMEĐU” FANTAZIJE I STVARNOSTI: U Njujorku otvorena izložba srpske umetnice Emilije Gašić! (FOTO)

Published

on

Izložba fotografija „Između” umetnice Emilije Gašić otvorena je u galeriji „Culture Lab LIC” u Njujorku, 1. maja. Nakon ovogodišnje postavke u Beogradu, Vrnjačkoj Banji, a potom i u Londonu, njujorška publika će do 30. maja imati priliku da doživi način na koji Emilija Gašić posmatra okolinu kroz svoj objektiv – svet skriven između fantazije i stvarnosti, senke i svetlosti, sela i grada.

“Jako sam srećna što je izložba izazvala toliko interesovanje. Održan je i koncert na otvorenom, ispred galerije, što je doprinelo tome da veče bude magično, ali me je i vratilo u ono vreme pre pandemije. Kako su fotografije nastale u momentima kretanja između raznih stanica, gradova, zemalja, drago mi je da tako simbolično i sama izložba putuje”, ispričala je Emilija.

Publika je željna kvalitetnih kulturnih događaja pa je veliki broj posetilaca bio na otvaranju izložbe Emilije Gašić. Između ostalih, prisustvovali su glumica Katarina Radivojević, slikar Lendon Klej, filmski producent Tomas Mengen, scenarista i reditelj Kiran Magin, scenografkinja Julanda Ju Rong Šije, scenarista i reditelj Tim Dilejni, producent Pol Pisaro koji je praunuk poznatog francuskog impresioniste Kamija Pisaroa.

Emilija Gašić je višestruko nagrađivana umetnica koja poslednjih pet godina živi i radi u Njujorku kao rediteljka, direktorka fotografije i fotografkinja. Multitalentovana, strastveni zaljubljenik u vizuelnu umetnost, neprestano je angažovana, uglavnom na više projekata istovremeno. Trenutno je u procesu realizacije dugometražnog filma „78 dana” koji je nastao tokom radionice College Cinema u sklopu Venecijanskog bijenala.

Emilija Gašić diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije nastavila je na Njujorškom univerzitetu, na Tiš školi umetnosti, koju su svojevremeno pohađali i čuveni Martin Skorseze, Spajk Li, Džim Džarmuš, Kloe Žao.

Pored Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, Emilija je snimala filmove u Francuskoj, Norveškoj i Češkoj. Dobitnica je „Nikon storitelers” nagrade, a nominovana je i za prestižno „Volker Bahneman” priznanje za neverovatna postignuća u filmskoj fotografiji.

Svetlana Marinković je živi dokaz da život ponekad može da Vas odvede čudnim putevima ali da, ako ste dovoljno uporni i…

Posted by Serbian Times on Wednesday, May 5, 2021

Emilija je imala i priliku da sarađuje sa našim poznatim glumcima kao što su Tanasije Uzunović, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Nada Šargin i mnogi drugi.

Njeni kratki filmovi obišli su svetske festivale. Sa filmom „Čekanje”, čija je premijera održana na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma, osvojila je brojne nagrade u Srbiji, Japanu i Indoneziji, a film je bio i prikazan na festivalu Kisa u Izmiru koji kvalifikuje prijavu za nagradu Oskar.

Njeno nedavno ostvarenje „Ne radi lift” (Out of Order) u režiji Brendona i Kameron Laventur je dobio nagradu na Workers Unite festivalu dok ga je naša publika mogla videti na Festivalu srpskog filma fantastike u novembru 2020. godine.

Emiliju Gašić možete pratiti na platformama Vimeo i Instagram ili na zvaničnom veb sajtu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Promo
Foto: Promo

Advertisement