Connect with us

Amerika

SVEŠTENIK MAJSTOROVIĆ: Nije istina da su Srbi iz Njujorka zaboravili Pupina, i ove godine smo, uprkos epidemiji, obišli grob, pomolili se i zapalili sveće

Published

on

Ovih dana Serbian Times je preneo tekst agencije RINA u kome se govori o inicijativi gospođe Radmile Milentijević da se posmrtni ostaci našeg velikog naučnika i izumitelja svetskog glasa, Mihajla Pupina, premeste u Srbiju.

Kao razlog za ovakav čin navodi se da je grob zapušten i da ga niko ko obilazi, a gospođa Milentijević tvrdi da su se sa tom inicijativom složili šef diplomatije Ivica Dačić i patrijarh Irinej, te da se čekaju samo dozvole Pupinovih potomaka.

Međutim, našoj redakciji javio se sveštenik SPC Đokan Majstorović, dugogodišnji paroh Crkve Svetog Save u Njujorku, a danas crkve Sv. Jovana Krstitelja iz Patersona (Nju Džersi), koji demantuje navode da je grob zapušten i da ga niko ne obilazi…

NISMO ZABORAVILI NAŠEG GENIJA: Otac Đokan Majstorović, paroh SPC iz Nju Džersija

“Žalosno je kad se novinari oslanjaju na čuvare groblja kao relevante informacije, te u samom naslovu, a i u tekstu, nekoliko puta ponavljaju kako Pupinov grob na “Wood Lawn Cemetery”, Bronx, NY, niko ne obilazi, a na kraju zaključuje da mu odavno niko ni sveću nije upalio. Ovo je veoma netačno izveštavanje”, tvrdi otac Majstorović i dodaje:

POZIV VERNICIMA I POŠTOVAOCIMA: Crkva Svetog Jovana iz Patersona organizovala pomen

“U parohiji u Njujorku sam služio 18.godina i redovno sam godinama, sa vernicima i predstavnikom konzulata, najčešće Generalnim Konzulom, posećivao Pupinov grob sredinom marta, o godišnjici njegovog upokojenja. Položili bi cveće na grob, upalili sveće i ja bih održao pomen. Zatim bi bio kratak osvrt na život i delo ovog srpskog genija. Ja sam već četiri godine paroh u Patersonu, Nju Džersi, a sa mojim novim parohijanima sam nastavio tradiciju posećivanja groba Mihaila Pupina. Ove godine, uprkos epidemije COVID 19, mi smo se okupili na grobu Mihaila Pupina 15. marta u 2 po podne sa gospođom Olgicom Vlačić, vršiocem dužnosti Generalnog Konzula Srbije u Njujorku, položili cveće, upalili sveće i pomolili se za pokoj njegove duše.

I ne samo o godišnjici upokojenja, više puta sam tokom godine, vodio razne goste, vladike, sveštenike, koji bi izrazili želju da posete grob Mihaila Pupina. Bilo bi lepo ovo objaviti da naš narod koji čita Serbian Times zna da mi Srbi iz Njujorka nismo zaboravili Mihaila Pupina”, tvrdi paroh Đokan Majstorović.

POČIVAĆE U RODNOJ ZEMLJI: Veliki Mihailo Pupin Idvorski

On, inače, ističe da se u potpunosti slaže sa tim da se Pupinovi posmrtni ostaci premeste u Srbiju i nudi svoju pomoć svakome ko reši da tu inicijativu pretvori u delo.

Tekst: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Advertisement