Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

SVEDOK VELIKIH BITAKA I SLAVNE ISTORIJE: Izlazi animirani film ‘Skriveni Dunav 2’! (VIDEO)

Da li znate gde su Huni demonstrirali silu nad Rimljanima? Gde je posečen poljski Kraljević Marko koji se zvao Zaviša Crni? Kako su Osmanlije lancima iz Golubačke tvrdjave kontrolisale plovidbu Dunavom? Ko je imao najaču rečnu flotu? Otkuda Kelti na Dunavu? Koliko je ova reka bila strateško mesto i u ratu i u miru.

Posle prvod dela animiranog filma u pripremi i drugi deo trilogije o najlepšem delu Dunava na celom njegovom toku.

Jugoslovenski umetnik Frano Delale je 1972. godine uradio čudesni bakropis koji je „Energoprojekt“ poklonio hidroelektrani Djerdap nakon završetka radova. Ovo remek delo danas se nalazi ušuškno na četvrtom spratu komandno-upravne zgrade elektrane. Njegove slike, vredne i više od hiljadu reči, i dan danas pričaju priču o večnom Dunavu.

Animacije su nastale od detalja ovog remek dela na bakru.

Od slika na kojima je predstavljena bogata istorija Donjeg Podunavlja obojena je i oživljena priča o našoj zaboravljenoj istoriji.

Uz pomoć Ministarstva kulture Srbije radi se drugi deo ove priče. Producent Bojan Dragićević, istoričar Prinstonovac Dušan Djurić, animator Igor Vujačić i tonac Slavko Vesić-Zel oživljavaju ovu zanimljivu mapu.

Animirani film biće biće javno dobro, odnosno dostupan besplatno u integralnoj verziji. Predstavljaće naučno obrazovno turistički potencijal promocije naše zemlje.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times
Foto: Printscreen YouTube / Trivalia Serbia

YOU MAY LIKE