Connect with us

Istorija

SVE ZA SRBIJU: Amerikanka koja je napustila bogatstvo da bi pomogla srpskoj deci i narodu! (FOTO)

Published

on

Mejbl Grujić je kultna ličnost, velika američka i srpska dama 20. veka o kojoj se malo zna, a koja je šarm i bogatstvo koristila za diplomatiju.

Rođena kao bogata naslednica Mejbl Danlop Gordon u Zapadnoj Virdžiniji, nisu je zanimali prijemi u visokom društvu na kojima će biti domaćica, već je znala da će u životu imati misiju.

Nakon studija u Njujorku, uz dozvolu oca i po savetu najčuvenije dame engleskog visokog društva, ledi Nensi Astor, dolazi u Grčku. Već je u Americi držala predavanja o rimskoj i grčkoj kulturi. U Atini, na jednom od balova, upoznaje Slavka Grujića, koji je u svojoj prvoj diplomatskoj misiji, nakon završenih studija na Sorboni, dok mu je otac bio ambasador u Parizu. Bila je to ljubav na prvi pogled.

Slavko i Mejbl Grujić / Wikimedia Creative Commons

Venčavaju se i dolaze u Beograd. Mejbl upoznaje porodicu Grujić, naročito Slavkovu sestru Mirku, koja se već bavi humanitarnim radom, najpre kao bolničarka u Balkanskim ratovima, a zatim kao predsednica Kola srpskih sestara, kojim predsedava 20 godina, od 1918. do 1940. Mirka Grujić bila je i prva počasna dama kraljice Marije Karađorđević. Mejbl je fascinirana Mirkom i želi da to bude i njena misija.

Mejbl i Slavko dobijaju mesto u Petrogradu, na dvoru, kod poslednjeg ruskog cara i carice. Inteligentna, poliglota, Mejbl šarmira ruski dvor. S Romanovima su se družili i privatno. Kad su odlazili, carica je rekla: „Kako ćemo sada bez vas?!“ Dopisivale su se.

Naredna diplomatska destinacija bio im je London. Britanijom vlada kralj Edvard VII, sin kraljice Viktorije. Mejbl i Slavko šarmiraju i britanski dvor, a kad 1910. u Englesku dođe knez Pavle, pripremaju ga za studije u Oksfordu i počinje njihovo životno prijateljstvo s knezom.

Slavko Grujić u sruštvu kralja Petra II Karađorđevića / Wikimedia Creative Commons

Sledeće 1911. godine prisustvuju krunisanju Džordža V i kraljice Meri. Kad počnu da grme topovi balkanskih ratova, vraćaju se u Beograd i Mejbl počinje svoju misiju. Na univerzitetu Prinston drži zapaljiva predavanja o Srbiji pred nekoliko hiljada studenata i bori se za „srpsku stvar“. Tadašnji dekan Prinstona bio je Vudro Vilson, budući američki predsednik. Studenti je mole da ih povede u Srbiju da vide kakva je situacija.

Među njima je i student prve godine, „freshman“, Hamilton Fiš Armstrong, koji s mnogo strasti dolazi u Srbiju. I ovo postaje životno prijateljstvo. Armstrong kasnije i sam postaje diplomata, ali i urednik prestižnog časopisa Foreign affairs, koji i danas izlazi. Mejbl mu ostavlja svu svoju arhivu i on je, pošto nije imao dece, ostavlja Prinstonu, odakle su mnoge fotografije Mejbl i došle u Srbiju.

Nekoliko puta putuje preko okeana „Luizitanijom“, na sreću izbegavši njeno potapanje. Išla je uvek trećom klasom da uštedi za rad mnogobrojnih fondova i odbora koje je osnovala i u kojima su članovi najprestižnije ličnosti od istočne do zapadne američke obale. Sarađuje s Mihajlom Pupinom, šalje novac, seme, poljoprivredne mašine, hranu, odeću, lekove. I tada, usred Prvog svetskog rata, Slavko Grujić 1916. postaje ambasador u Švajcarskoj, što je bila idealna situacija za slanje paketa srpskim ratnim zarobljenicima u Austriji i Nemačkoj.

Srpska izbeglička deca koje je spasila Mejbl Danlop Gordon Grujić / Wikimedia Creative Commons

Nakon rata Mejbl u Selcu, na severu Jadrana, osniva Amerikanski dom za decu. Čuveni američki hirurg Rajan dolazi s velikom ekipom kako bi lečio povređenu decu. Naizmenično na oporavak dolaze siročad i siromašna deca koja nikada nisu videla more. Dom je postojao do Drugog svetskog rata, kad su ustaše razbile i ploču s njenim imenom.

Slavko 1922. biva postavljen za ambasadora u Vašingtonu, odakle nastavljaju humanitarni rad. Posle atentata u Marselju knez Pavle u svojstvu namesnika postavlja Slavka Grujića za svog maršala dvora, a zatim ga imenuje ambasadorom u Londonu. Bila je to kruna njegove karijere.

Upoznaju Edvarda VIII, koji nije krunisan jer je abdicirao zbog gospođe Volis Simpson, ali 1936. prisustvuju krunisanju Džordža VI i kraljice Elizabete. Kraljevski par, iako nepripremljen za vladavinu, osvojio je srca Britanaca. Slavko 1937. dobija titulu sera, viteza britanskog carstva, a Mejbl postaje dama, Lady of the British Empire.

Mejbl (Danlop Gordon) Grujić / Wikimedia Creative Commons

Slavko je za života upoznao četiri engleska kralja i kraljice, što niko do tada nije. Još kao šesnaestogodišnjak, kao sin Jevrema Grujića, ambasadora u Londonu, sa ocem je 1887, prisustvovao zlatnom jubileju kraljice Viktorije, 50-godišnjici njene vladavine. Kraljica se začudila što srpska deca dobro govore engleski, a otac je skromno objasnio da je želeo da njegova deca govore jezikom Šekspira i Bajrona.

Književnica i prevodilac Maja Herman Sekulić objavila je roman o Mejbl Grujić sa zanimljivim naslovom: „Ma Belle, prva američka dama Srbije“.

Fotografije objavljujemo zahvaljujući ljubaznosti prvog privatnog muzeja u Srbiji Doma Jevrema Grujića, odnosno potomka porodice Grujić, gospodina Lazara Šećerovića.

📣 Pedesetih godina Srbiju je pogodila epidemija zaraznog gljivičnog oboljenja kože glave, zbog čega je 50.000 dece lečeno zračenjem. Ono što je trebalo da im pomogne, sada ih ubija❗️

Posted by Serbian Times on Wednesday, March 17, 2021

Piše: Ljiljana Jorgovanović (Tekst je prvobitno objavljen u srpskom izdanju magazina Newsweek)
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement