Chicago, IL
32°
Sunny
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 4mph SE
Humidity: 54%
Pressure: 30.08"Hg
UV index: 1
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
34°F
32°F
32°F
32°F
32°F
SunMonTueWedThu
55°F / 37°F
59°F / 50°F
63°F / 36°F
41°F / 21°F
43°F / 30°F

Published 11 months ago

By Antonije Kovačević

SVE SE MOŽE KAD SE SRBI SLOŽE: Crkva u Hamburgu dobila nove freske, sveštenstvo i parohijani ujedinjeni oko svetinje!

Davne 1958. godine osnovana je prva Srpska pravoslavna Crkvena opština u Hamburgu, posvećena Sv. apostolu i evanđelistu Luki. Crkveni život započeo je sedam godina ranije, zaslugom sveštenika Mateje Matejića koji je nastojao da organizuje Bogosluženja za brojne pravoslavne vernike.

Nakon prestanka da radom novembra 1964., ponovno osnivanje Crkvene opštine događa se januara 1971. godine, koja je od tada posvećena Svetom Arhangelu Mihailu.

Od trenutka osnivanja do trenutka kada će oko deset hiljada pravoslavnih vernika koji žive u okolini dobiti crkveni centar, u parohiji koja se prostire na 240km i obuhvata pokrajine Hamburg, Šlesvig-Holštajn i deo pokrajine Niderzaksen, prošlo je gotovo pola veka. Crkveni centar u vlasništvu Crkvene opštine u Hamburgu, koji obuhvata crkvu, salu sa kuhinjom, kancelariju, biblioteku i pomoćne prostorije je od 2000. godine stalno mesto okupljanja pravoslavnih  vernika sa severa Nemačke.

Po dolasku protojereja Siniše Vujasinovića avgusta 2015. godine parohijani njegovom verom, posvećenošću i strpljenjem bivaju, kao nikada do sada, složno ujedinjeni oko zajedničkih ciljeva – slavljenja Gospoda, očuvanja pravoslavne vere i tradicije, kao i renoviranja Crkvenog centra i crkve koja danas ima izgled dostojan jedne pravoslavne svetinje.

Nešto kasnije, crkva postaje bogatija za još dva bogoslužitelja, te tako protonamesnik Aleksa Milinković i jerej Milutin Marić zajedno sa protojerejem Sinišom Vujasinovićem od tada čine ono troje „sabranih u ime Božije“ (Mat. 18,20) i sabiraju verni narod, koji u crkvi pronalazi i deo svog ognjišta. Na Bogosluženjima se nedeljno okuplja i do 250 vernika.

UZ BOŽJU I POMOĆ PAROHIJANA: Sveštenici Aleksa Milinković i Milutin Marić sa ocem Sinišom

Pravoslavna crkva u Hamburgu osnovala je i crkveni hor pod imenom „Kolo srpskih sestara“, ima veoma aktivan Crkveni odbor, organizuje pozorišne predstave za decu, a od prošle godine do sada održano je tri koncerta ozbiljne muzike u izvođenju srpskih studenata.

Tokom protekle pandemije crkva se suočila sa brojnim izazovima i uspešno ih prevazišla. Usled ograničenja od strane vlasti i čestih kontrola pridržavanja strogih mera, sveštenstvo je donelo odluku da nedeljom ujutru, sve vreme tokom trajanja pandemije, organizuje dva Bogosluženja, kako ono parohijanima ne bi bilo uskraćeno. Trud je urodio plodom te je čak i u periodu pandemije za vreme oba Bogosluženja nedeljom crkva uvek bila puna – koliko su to mere dozvoljavale.

Vest da je završena druga faza živopisa crkve Sv. arhangela Mihaila obradovala je sve a pred sveštenstvom i parohijanima je novi cilj – živopis bočnih zidova i priprema za veliko osvećenje crkve koje je planirano za narednu godinu. Radovima prethodi prikupljanje novčanih sredstava koje je u toku. Sva potrebna sredstva za dosadašnje radove na živopisu obezbedili su parohijani svojim prilozima.

TEK ĆE ZABLISTATI U PUNOM SJAJU: Crkva Svetog arhangela Mihaila u Hamburgu

U duhu predstojećeg praznika Vaskrsenja Gospodnjeg, protojerej Siniša Vujasinović se obratio čitaocima portala sledećom porukom:

„Svi mi treba da se obožimo. Da se radujemo jedni drugima, budemo srećni. Da istinski budemo braća i sestre, ne samo deklarativno, već u pravom smislu reči i da svedočimo Gospoda. Veliki petak da doživimo sa velikom tugom a Vaskrs sa ogromnom radošću! Ne treba da se plašimo da budemo mali jer smo jedino tada veliki. Pravi pokazatelj tome je i ova crkva, gde se za ovih osam godina udvostručio broj ljudi koji dolaze na Bogosluženje. Da budemo otvornog srca, bez skrivenih namera, u hram da dolazimo sa jednostavnošću jer Gospod je jednostavan, samo ga mi moramo prihvatiti i prigrliti.“, poručuje otac Siniša.

Tekst&Foto: Milica Andrić

YOU MAY LIKE