Connect with us

Biznis

SVAKO ZASLUŽUJE DRUGU ŠANSU: Uzgajivač prepelica iz Guče na svom imanju zaposlio bivšeg osuđenika (FOTO)

Published

on

Iako su mnogi privatnici u doba epidemije doživeli krah, kod Nikole Draganića iz Guče posla je sve više. Ovaj Beograđanin koje je došao u Dragačevo, bavi se uzgojom japanskih prepelica, proizvodi jaja i meso, a kako se radi O produktima odličnim za imunitet, prodaja i u ovim izuzetno teškim mesecima cveta.

Usled povećanog obima posla ovih dana na svom imanju zaposlio je i bivšeg osuđenika, Milenka Zemunovića i tako mu pomogao da održi obećanje koje je dao sebi – nikada više iza rešetaka. Draganićev stav je da svako zaslužuje svoju šansu, a nakon nedavnog rzgovora sa članovima Udruženja za postpenalni prihvat i resocijalizaciju osuđenih lica “Novi početak” iz Beograda, koje pomaže bivšim osuđenicima da promene život i zauvek izađu iz kriminala, odlučio je da pomogne Zemunoviću.

“Shvatio sam da ovi ljudi, kad odsluže kaznu u zatvoru, praktično nemaju nikakvu šansu na slobodi. Da bi se zaposlili najčešće moraju poslodavcu da donesu uverenje da nisu osuđivani. A jesu. Bez posla, mnogi nemaju ni gde da žive ni šta da jedu, pa se brzo vrate kriminalu. Udruženja kao što je “Novi početak” praktično mole poslodavce da prime nekog bivšeg osuđenika, što je mukotrpan posao. Zbog toga sam rešio da ne čekam da budem zamoljen i sam dam nekome šansu da pošteno zaradi svoj dinar”, objašnjava Draganić.

Nikola se bavi proizvodnjom prepeličjih jaja, foto: RINA

Sa udruženjem “Novi početak” sklopio je sporazum o partnerstvu. Ivan Mitić Meza, predsednik udruženja, kaže da je podrška privrednika kao što je Draganić dragocena i zbog zapošljavanja i zbog afirmacije rada i ciljeva ovakvih organizacija. Ove reči stoje i na zahvalnici koju je “Novi početak” uručio Draganiću.

Nikola Draganić, uzajivač japanskih prepelica i somborskih kaporki, proizvođač jaja i mesa, ali i inkubatora, mentor je i savetnik mnogih uzgajivača po celoj Srbiji, a Milenkov zadatak biće izrađivanje inkubatora.


“Milenko je tokom zatvorskih dana usavršio stolarski zanat, i to dobro. Za mene će praviti inkubatore za jaja od posebne vrste vlagootpornog drveta. Nešto mašina je imao, nešto smo mu mi obezbedili. Ali, ono što je meni ovde posebno zadovoljstvo, je to što će taj čovek paralelno moći da radi i za druge klijente kao stolar, što će moći da zaradi, nabavi savremeniju opremu, proširi posao. Siguran je u svoj kvalitet rada i napominje da ću ga sam preporučivati svima kad vidim šta sve zna. I hoću, sa zadovoljstvom”, kaže Draganić.

Posao cveta i u doba epidemije, foto: RINA


Uzgajivač prepelica napominje da nema čoveka koji bar jednom nije žalio što mu nije pružena druga šansa, a svi misle da je zaslužuju. Planira da na pružanju šansi bivšim osuđenicima ovde ne stane i da bi mogao da nađe posao još nekom.

Zašto je bitno ono što je učinio Draganić i zašto je bitno da to čine i drugi poslodavci?

Prema podacima iz poslednjih nekoliko godina, od 10 osuđenika njih šest ponovi delo i vrati se u zatvor. Neki jer ne mogu da nađu pošten posao, pa se vrate nepoštenom. Neki ciljno učine manje krivično delo i sačekaju policiju da bi dobili krevet, hranu i grejanje u zatvoru.

Pojedini osuđenici nemaju kome da se vrate posle robijanja, a i oni koji imaju zauvek su izopšteni od familije i komšija, prihvataju ih samo kriminalci, pa se vraćaju u ćeliju. Pojedini čak izvrše samoubistvo.

PROČITAJTE JOŠ:

NOLE VELIKI PATRIOTA: Srpski teniser sa porodicom obilazi prirodne lepote naše zemlje! (FOTO)

BRAVO ZA UŽICE: Umesto za Novu godinu, novac ide bolesnoj deci! (FOTO)

POVRATAK VOJVODE STEPE NAKON 102 GODINE: Oslobodiocu Sarajeva postavljena bista u istočnom delu tog grada!


Mlada žena je prve dane van zatvora provela na klupi u parku jer nije imala gde da ode. Dobila je upalu pluća. Upravo ona je osoba kojoj sada Nikola Draganić pokušava da nađe posao i pomogne joj da dobije drugu šansu, koju svi zaslužujemo.

Izvor: Rina Foto: Rina

Advertisement