Chicago, IL
61°
Partly Cloudy
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 61°F
Wind: 9mph S
Humidity: 41%
Pressure: 29.54"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
61°F
59°F
55°F
55°F
55°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
34°F / 21°F
46°F / 32°F
48°F / 37°F
59°F / 48°F

Published 2 years ago

By admin

SVAKA ČAST, MARIJA: Devojka prva doplivala do časnog krsta na Sava promenadi! (VIDEO)

Tradicionalno plivanje za bogojavljenski krst održava se danas na nekoliko lokacija u Beogradu. Do Časnog krsta doplivala je Marija Stefanović (32), koja inače radi u kozmetičkom salonu.

Nisam očekivala da ću pobediti, osećaj je fenomenalan i današnja pobeda mi mnogo znači – rekla je za “Novosti” Marija.

Za nju su navijali sin i suprug, a danas je treći put plivala za Časni krst.

Prvi su u vodu ušli Lazarevčani u 11.00, dok se tačno u podne ostali najhrabriji momci i devojke nadmeću širom prestonice za simboličnu nagradu na Sava promenadi, u Zemunu, Grockoj i u Surčinu.

Pripadnici Vojske Srbije za Časni krst plivaju u Savi, gde će na promenadi, kod restorana “Savanova”, u prisustvu sveštenika VS, gardista i ratnog broda drugog reda rečne flotile biti upriličena ova manifestacija u organizaciji Saveza pronalazača.

U Lazarevcu najhrabriji plivači nadmeću se za Časni krst u jezeru Očaga na trci dugačkoj 33 metra. Svi učesnici pre nadmetanja morali su da obave lekarski pregled u opštinskom Domu zdravlja.

Uoči nadmetanja, u Crkvi Svete Trojice u Grockoj biće održana služba u 8.00, posle koje će iz porte krenuti bogojavljenska litija. Posle molitve za plivače, građani će na Dunavskom keju otpočeti takmičenje. Organizatori su za pobednika trke pripremili zlatan krst od 3,3 grama koji po tradiciji daruju gročanske zlatare.

Do časnog krsta na Bečmenskom jezeru danas će plivati čak 70 Surčinaca. Građani će se uoči trke okupiti na liturgiji pod krovom Hrama Svetog Save u Bečmenu u 9.30. Do jezera će kroz centar sela kasnije ići predvođeni konjanicima i ostalim posetiocima manifestacije koju po deseti put organizuju GO Surčin i Turistička organizacija ove opštine. Svim učesnici posle takmičenja dobiće poklone, zahvalnice i medalje na svečanosti u parohijskom domu.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Novosti
Foto: Printscreen YouTube / Glas javnosti

YOU MAY LIKE