Chicago
61°
Fair
6:40 am6:45 pm CDT
Feels like: 61°F
Wind: 8mph ESE
Humidity: 85%
Pressure: 30.01"Hg
UV index: 0
MonTueWed
72/63°F
70/61°F
66/61°F

Published 2 weeks ago

By Serbian Times

SVAKA ČAST, DEVOJKO! Naša Iva je svetska šampionka u znanju kineskog jezika! (FOTO)

Iva Ilić, student četvrte godine kineskog jezika Filološkog fakulteta u Beogradu, proglašena je za svetskog prvaka u poznavanju Kine, kineskog jezika, kulture i istorije!

Takmičenje, upriličeno najmnogoljudnijoj zemlji sveta, održano je u organiziciji kineske vlade, Instituta Konfučije i Univerziteta. Studenti su se takmičili u poznavanju Kine, kineskog jezika, kulture i istorije, radi učestvovanja na svetskom takmičenju u Kini, sa učesnicima iz 139 zemalja sveta i ukupno 158 takmičara, koji su pobednici i predstavnici svojih matičnih zemalja.

Takmičenje pod nazivom Kineski most (Chinese bridge), traje všse od tri nedelje i obuhvata testove u više gradova širom Kine. Finale se održava pred nacionalnom televizijom Kine, čija je gledanost od oko 700 miliona gledalaca ove zemlje. Iva je proglašena za svetskog prvaka nakon selekcije od prvih 30, zatim 15 i 5 takmičara.

Svojevrsni kviz znanja obuhvata poznavanje starokineskog jezika, plesa i igre, pisanja i čitanja, odgovaranja na pitanja u vidu kviza, poznavanja kineske hrane itd. Takmičenje je osnovano 2002 godine, i ovo je najbolji srpski uspeh ikada.

PROČITAJTE VIŠE:

PREPEŠAČILI 400 KILOMETARA DO OSTROGA: Sanjin (19) i Igor (25) hodali 11 dana do svetinje, imaju samo jednu želju!

IZGUBLJENI FILM NEBOJŠE GLOGOVCA: Trebalo da izađe 2015., glume svi velikani, a premijera se i dalje odlaže! (VIDEO)

LEPE VESTI ZA SVE PORODICE: Testiranje na spinalnu mišićnu atrofiju postaje obavezno za novorođenčad u Srbiji!

Izvor: Kurir
Foto: Privatna arhiva

YOU MAY LIKE