Chicago, IL
57°
Partly Cloudy
6:28 am5:37 pm CST
Feels like: 55°F
Wind: 13mph SSW
Humidity: 82%
Pressure: 29.43"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
57°F
55°F
54°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
32°F / 21°F
46°F / 32°F
50°F / 37°F
61°F / 46°F
63°F / 52°F

Published 2 years ago

By admin

SUROVI KANJON KRIJE BLAGO: Ovde se čuva najstariji Kuran na Balkanu! (FOTO)

Iako dugačka samo 24 kilometra reka Mileševka koja izvire ispod planine Jadovnik u blizini Prijepolja nesvakidašnji je prirodni dragulj u čijem kanjonu se nalaze velike svetinje i bogato kulturno istorijsko nasleđe. Ako vas put navede na jugozapad Srbije u divlji i surovi kanjon ove reke upoznaćete se sa izuzetnim lokalitetima i bogatsvom islamske kulture na našim prostorima. Smešteno ispod srednjovekovne tvrđave Mileševac nalazi se selo Hisardžik koje važi za jednu od najstarijih mahala na ovim prostorima.

“Ovuda je nekada prolazio jedan od najvažnijih karavanskih puteva jer se carskom džadom išlo do Dubrovnika ili Stambola. Danas ovo selo jedva da broji nekoliko stotina duša”, kažu meštani za RINU.

Na duh starih vremena ovde podseća stara kaldrma, kao i živopisna džamija o kojoj nema tačnih podataka o nastanku, ali je pomenuta u putopisima poznatog osmanskog putopisca Evlije Čelebije koji je tim krajem prošao daleke 1664. godine. Ono po čemu je posebna jeste da se u njoj čuva najstariji Кuran na Balkanu koji je star oko 400 godina.

“To je izuzetno redak primerak takve knjige na ovim prostorima. Sačuvan je u celosti, dimenzija 40 x 30 centimetara i težak je pet kilograma. Pisan je izuzetnim stilom koji se ne može videti ni u jednoj drugoj knjizi. Dugo se mislilo da je ovaj Кuran star oko tri veka, međutim u Narodnoj biblioteci u Beogradu zaključeno je da je napsian pre četiri stotine godina ”, izjavili su ranije u Islamskoj zajednici u Prijepolju.

Ova knjiga je 2005. godine poslata Narodnoj biblioteci gde je izvršeno istraživanje. Кonzerviran i zaštićen vraćen je u Hisardžik. Ispred njega se vernici danas mole, a služiće i budućim pokolenjima. Ovakav redak rukopis značajan je deo baštine Sandžaka u Srbiji i na Balkanu.

Džamija u Hisardžiku nedavno je rekonstrisana ali je zadržala svoj autentičan oblik. Zbog nepripstapačne geografske konfguracije u njoj se molitva umesto nekoliko puta dnevno obavlja samo petkom.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE