Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

ŠUMADINCI SE OKUPILI U ČIKAGU: Prikupljena velika sredstva za pomoć Domu u Zvečanskoj! (VIDEO+FOTO GALERIJA)

Sinoć je u svečanoj sali manastira Nova Gračanica kraj Čikaga održano prvo Šumadijsko veče u organizaciji Humanitarne organizacije “Šumadija”. Šumadinci iz Čikaga i okoline su se listom odazvali pozivu tako da je sala bila ispunjena do poslednjeg mesta.

Program je molitvom i kratkim govorom otvorio paroh crkve Svetog Stefana Dečanskog, otac Aleksandar Petrović, koji je podsetio na značaj Šumadije kao geografskog i duhovnog srca Srbije, govorio o velikanima koje je izrodila i vekovnim manastirima koji u njoj bitišu još od davnih vremena.

SLOVO O ŠUMADIJI: Otac Aleksandar Petrović podsetio je na značaj Šumadije u srpskoj istoriji

Reč je tada uzeo generalni konzul Srbije u Čikagu Damjan Jović, koji je pozdravio okupljene ali odmah istakao da ne voli kada se Srbi dele ni po geografskom ni po bilo kom drugom osnovu. On je pohvalio humanitarni karakter manifestacije i poželeo da ovo bude samo prva u dugačkom nizu.

A humanitarni karakter Šumadijske večeri se ogledao u tome što je sav prihod od ulaznica, tombole, hrane, kolača koje su spremile vredne šumadijske domaćice, kao i novac priklupljen aukcijom vrednih eksponata, otišao je Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici u Beogradu.

A da napomenemo da su među eksponatima koji su bili otišli najvećim ponuđačima bili i košarkaška lopta najboljeg košarkaša sveta Nikole Jokića sa potpisom, zatim fotografije zvezde Čikago Bulsa Nikole Vučevića takođe sa autogramom, te ručno rađene unikatne gusle.

U umetničkom delu programa goste su igrom i pesmom oduševile mlade snage Folklornog ansambla “Oko sokolovo”, kao i trio svima poznatih lokalnih muzičara: Mića Radovanović, Marko Živković i Nikola Prvulović.

Zabava je potrajala do dugo u noć, a organizatori iz Humanitarnog udruženja “Šumadija”, koji su odlično organizovali događaj, bili su zadovoljni time kako je proteklo prvo Šumadijsko veče, ali i prikupljenim sredstvima koja su otišla u humanitarne svrhe.

Pogledajte galeriju fotografija koje je na licu mesta snimio naš reporter…

Tekst/Foto/Video: Antonije Kovačević

YOU MAY LIKE