Chicago
64°
Mostly Cloudy
6:45 am6:36 pm CDT
Feels like: 64°F
Wind: 1mph ESE
Humidity: 83%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
SatSunMon
77/61°F
77/63°F
79/63°F

Published 1 year ago

By admin

SULUD ZAKON U ILINOJU: Osumnjičeni za teška krivična dela će biti puštani bez kaucije na slobodu!

Novi zakon u američkoj saveznoj državi Ilinoj, koji stupa na snagu sledeće godine, predviđa ukidanje sistema kaucije u gotovini, što znači da će osumnjičeni optuženi za krivična dela, uključujući i ubistvo drugog stepena, teško nasilje i podmetanje požara, biti pušteni bez kaucije.

“Zakon o bezbednosti, odgovornosti, pravičnosti i jednakosti danas”, koji se još naziva i Zakon SAFE-T, ukida kauciju za čak 12 krivičnih dela: ubistvo drugog stepena, teško nasilje i vandalizam bez kaucije, kao i za ubistvo izazvana drogom, kidnapovanje, provalu, pljačke, zastrašivanje, vožnju u teškom pijanom stanju, bekstvo i izbegavanje pravde, krivična dela za posedovanje narkotika i pretnje javnom službeniku.

Кada zakon stupi na snagu 1. januara 2023. godine, kriminalci optuženi za gore navedena krivična dela biće pušteni na slobodu bez kaucije.

Sistem kaucije će biti zamenjen sistemom koji uzima u obzir težinu prekršaja, rizik od nepojavljivanja na sudu i potencijalnu pretnju zajednici ako osoba bude puštena na slobodu.

Pri potpisivanju zakona, guverner Dž. B. Pricker je naveo kako ta mera “označava značajan korak ka razbijanju sistemskog rasizma koji muči naše zajednice, našu državu i našu naciju i približava nas istinskoj sigurnosti, istinskoj pravičnosti i istinskoj pravdi”.

Pristalice zakona kažu da sistem gotovinske kaucije nije fer za siromašne optužene. Ali sve veći broj službenika za sprovođenje zakona i tužilaca širom države poziva na uzbunu.

Okružni državni tužilac Vil Džejms Glazgov rekao je u video snimku na Jutjubu da će novi zakon biti “kraj sveta” kada stupi na snagu. On tvrdi da će ruke policije, tužioca i sudija biti vezane.

“Ono što vidite u Čikagu, imaćemo ovde“, rekao je Glazgov.

Glazgov je rekao da neće moći da drži ljude duže od tri meseca u pritvoru pre suđenja.

“Devedesetog dana izlaze, bez obzira koji su zločin počinili“, rekao je državni tužilac.

On je pozvao birače da zahtevaju od bilo koga da se kandiduje na izborima u novembru da poništi tu meru.

Zakon će “uništiti grad i državu Ilinoj”, rekao je Glazgov i dodao: “Ne razumem ni (kako) ljudi koji to podržavaju to ne mogu da shvate”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: CBN
Foto: Pexels

YOU MAY LIKE