Connect with us

aktuelno

SUKOB VLADIKE I VERNIKA U NJUJORKU: Povorka kružila oko rezidencije vladike, sirene i optužbe (VIDEO)

Published

on

Treću noć za redom parohijani Sabornog hrama Svetog Save u Njujorku protestvovali su ispred rezidencije Vladike Irineja, episkopa Eparhije istočnoameričke, zbog smene sveštenika Živojina Jakovljevića, ali i nekih drugih razloga koji muče srpske vernike iz Njujorka.

Na sinoćnjem okupljanju, najvećem do sada, na desetine automobila u je napravilo više krugova oko vladičanskog doma, trubeći i noseći srpske zastave i plakate “Ne damo svetinje” i “Ne damo oca Zivojina”, a događaj iz gradića Nju Rošel, predgrađa Njujorka, direktno je prenošen na Facebook grupi “Serbian association of new York” (https://www.facebook.com/SerbianANY/).

Posted by Serbian Association of New York on Wednesday, November 25, 2020

Kako saznajemo od parohijana, auto povorke će biti pauzirane na dva dana zbog američkog državnog praznika Dana zahvalnosti, da bi bile nastavljene za vikend tokom popodnevnih sati.

U međuvremenu, parohija je postavila PETICIJU kojom zahteva da se poštuje pismeni sporazum iz juna 2019. godine između vladike Irineja (Dobrijevića) i parohije koji je sklopljen na intervenciju blaženopočivšeg patrijarha Irineja.

Kako se navodi u peticiji, po tom sporazumu, kojim je tada smenjeni otac Živojin Jakovljević vraćen na dužnost, parohija je dobila pravo na slobodne izbore za Odbor, a vladika je pristao da se sprovede nezavisna revizija troškova oko rekonstrukcije crkve koja je izgorela u tragičnom požaru na Vaskrs 2016. godine.

Taj sporazum je, kako se dalje kaže, prekršen od strane vladike koji je, po rečima parohijana, odlagao izbore preko godinu dana zato “što se nisu stvorili uslovi”. Kada je, na kraju, do njih došlo, u septembru ove godine, vladika je odbio da prizna novi Odbor, što je preduslov da Odbor krene da upravlja parohijom, njenom blagajnom i poslovima rekonstrukcije crkve.

Vladika je prošlog ponedeljka ponovo smenio oca Živojina, a u međuvremenu nije došlo do nezavisne revizije troškova rekonstrukcije. U novoj peticiji parohijani, osim vraćanja na dužnost oca Živojina, priznavanja novog Odbora od strane vladike i revizije poslovanja, traže da Sveti Sinod uputi u Njujork istražnu komisiju koja bi utvrdila činjenično stanje oko sukoba između parohije i vladike, koji traje već nekoliko godina.

ZA SADA NE ODGOVARA NA OPTUŽBE: Vladika istočnoamerički irinej

Ta dva člana Povereništva, koje je vladika Irinej postavio, su demonstrativno podneli ostavku u znak protesta zbog, kako oni kažu, “bezobzirnog rasipanja imovine” i potpisivanja građevinskih ugovora koji “nisu uključivali obim radova, rokove i cenu”

Izvor iz Odbora crkve Svetog Save u Njujorku

-Obratili smo se pismima za pomoć Svetom Sinodu, a poštojući hijererhijski protokol, pisma smo uputili vladici Irineju, da ih Eparhija istočnoamerička prosledi u Beograd, iako posumnjamo da će pisma biti prosleđena u Beograd, kaže za Serbian Times izvor blizak novoizabranom Odboru parohije.

On dodaje da su dva prethodna člana Povereništva koje je formirano da brine o poslovima rekonstrukcije do izbora novog Odbora, u svojim pismima Svetom Sinodu potvrdila navode oca Živojina o neregularnostima i neodgovornom trošenju novca parohije.

SUKOBI OKO OBNOVE HRAMA: Crkva je preživela totalnu štetu u požaru 2016.godine

-Ta dva člana Povereništva, koje je vladika Irinej postavio, su demonstrativno podneli ostavku u znak protesta zbog, kako oni kažu, “bezobzirnog rasipanja imovine” i potpisivanja građevinskih ugovora koji “nisu uključivali obim radova, rokove i cenu”, ističe sagovornik Serbian Timesa, koji tvrdi da sukobi u Njujorku nisu odraz podela u parohiji “koja je u ogromnoj većini uz oca Živojina i novoizabrani Odbor”, već isključivo sukoba između parohijana i vladike Irineja.

Serbian Times je pokušao da čuje i glas druge strane, pa je pismeno kontaktirao vladiku istočno američkog Irineja i press službu Eparhije, ali na pitanja poslata mejlom pre nekoliko dana još uvek niko nije odgiovorio.

Ako i kada dobijemo odgovore ili saopštenje vladike ili Eparhije, prezentovaćemo ih javnosti.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Privatna arhiva

Advertisement