Chicago
66°
Cloudy
6:41 am6:43 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 8mph SE
Humidity: 79%
Pressure: 30.07"Hg
UV index: 0
TueWedThu
68/61°F
66/61°F
66/59°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

SUKOB NA SEVERU KOSOVA: Kosovska policija pucala na okupljene Srbe u Zvečanu, ima povređenih! (VIDEO)

Najmanje dvoje Srba je ranjeno, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici Kfora upotrebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije zapucali iz vatrenog oružja. Oba povređena su hitno prebačena u KBC Kosovska Mitrovica. Kako javlja novinari sa lica mesta, situacija je izuzetno napeta.

Pripadnici Kfora pokušali su silom da uvuku predstavnike Srpske liste unutar svog kordona, a nakon toga su usledile šok bombe i bačeno je mnogo suzavca. Nekoliko saniteta parkirano je u centru i pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavca. Okupljeni Srbi i dalje su na ulici i ne povlače se.

Prethodno je oficir Kfora pregovarao sa predstavnicima Srpske liste i predstavnicima srpskog naroda, i tražio da Srbi oslobode okružene specijalce kosovske policije, koji su u tri blindirana vozila “zatvoreni” celog dana, rekavši da ne može da dozvoli da njegove kolege (iz kosovske policije) budu blokirani.

Srbima je od Kfora zaprećeno da, ukoliko ne budu prihvatili da se sklone, da će Kfor biti primoran silom da ih otera.

Nakon što je narod odbio zahtev Kfora, dogovor je bio da sednu na asfalt ispred opštine Zvečan i mirnim putem izraze protest.

Međutim, pripadnici Kfora su počeli u početku da vuku i guraju Srbe, nakon čega su poletele kamenice ka Kforu.

Zapaljen jedan automobil

Srbi su uzvratili na napad Kfora, letele su flaše i kamenice, a kako dodaje izveštač Tanjuga, bilo je povređenih pripadnika Kfora, dok je njihova oprema ostala na asfaltu – čizme, cipele, pendreci i ostala oprema. Zapaljen je i jedan privatan automobil.

Izveštač Tanjuga javlja da se srpski narod razbežao, ali da su iz prikrajka i dalje bacali kamenje na Kfor, koji je sve vreme ispaljivao šok bombe.

Blindirana vozila kosovske policije su se pomerila, a kosovski pripadnici stoje pored opštine i zasad se ne mešaju u sukob.

Srbin ranjen iz kalašnjikova

Kako javlja reporterka Euronjuza, prema informacijama iz KC Mitrovica, jedan Srbin je dobio prostrelnu ranu iz kalašnjikova. Napadnuti su i snimatelji ove televizije i još neki pripadnici medija koji su izveštavali ispred opštine.

Snajperisti u zgradi opštine Zubin Potok

Na jednom od prozora na zgradi opštine Zvečan, u kojoj se nalaze pripadnici kosovske policije, primetan je i snajper.

Cev snajperske puške izviruje iz žalizina na prozoru između dve spoljne jednice klima uređeja.

Meštani u Zubin Potoku razišli su se oko 16 časova, i za sutra su najavili novi protest. Ispred zgrade opštine ostao je policijski kordon.

Predstavnici zemalja Kvinte razgovaraju sa Kurtijem o događajima na severu

Ambasadori pet zemalja Kvinte danas u Prištini razgovaraju s predsednikom Vlade Kosova Aljbinom Kurtijem o najnovijim događajima na severu. Ovaj sastanak predstavnika SAD, Britanije, Nemačke, Italije i Francuske usledio je nakon ponovljeniһ poziva tih država od petka da prištinska vlada povuče slanje albanskiһ gradonačelnika u zgrade opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Pet zemlja su ranije osudile odluku kosovske policije da prisilno obezbedi pristup opštinskim zgradama na severu Kosova.

PROČITAJTE VIŠE:

NAPETO NA SEVERU KOSOVA: Srbi protestuju, pojačano prisustvo KFOR-a, policija bacila suzavac!

KAKO JE KRF BRANIO SRBE OD NATO AGRESIJE: Ovo je Janis Trepeklis, predvodnik demonstranata koji su pružili podršku našoj zemlji!

MALI MILOŠ IMAO 4 GODINE KADA GA JE UBIO ALBANSKI TERORISTA: Dve godine kasnije je oslobođen!

Izvor: Blic
Foto: Printscreen Instagram

YOU MAY LIKE