Chicago
50°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 45°F
Ветар: 17mph SW
Влажност: 56%
Притисак: 29.8"Hg
УВ индекс: 2
ПетСубНед
43/39°F
43/37°F
41/32°F

Published 2 godine ranije

By admin

SUĐENJE ĐOKOVIĆU: Novak večeras na saslušanju, moguć povratak u ozloglašeni hotel! (UŽIVO, VIDEO)

Novak Đoković trenira za Australijan open, ali pod velikim balastom neizvesnosti i čekanja odluke australijskih vlasti koje su rešile da mu drugi put odbiju vizu za ulazak u zemlju u kojoj boravi.

Najbolji teniser sveta je nedavno dobio pravnu bitku za ostanak u Australiji, ali se saga nije završila i ministar za imigracije Aleks Houk imao je pravo da odluči da li će doći do deportacije – to je na kraju i učinio, pa je Novaku odbijena viza po 2. put.

Novo suđenje Novaku pred sudijom Entonijem Kelijem, koji je i prvi put odlučivao, počelo je u 10.45 po srpskom vremenu.

Novakovi advokati su tražili i da bude direktan prenos putem Jutjuba.

Na početku se obratio sudija Keli, koji je istakao da svi savezni sudovi treba da nastoje da obezbede delotvornu i efikasnu primenu pravde.

„U tom cilju, pozvao sam aktuelne strane da ostanu u komunikaciji sa sudom ukoliko postoji verovatnoća da će se neki dalji postupak voditi kao što se čini da će se voditi”, naveo je Keli.

Sudija Keli prošao je kroz celu istoriju postupka, rekavši usput da je advokat ministra unutrašnjih poslova Kristofer Tran najavio da bi ministar za imigraciju mogao ponovo da ukine Đokovićevu vizu.

Keli je predložio kratku zabranu deportacije Novaka Đokovića do sutra u 16 ​​časova po australijskom vremenu, osim ako ne postoji raniji zahtev za njegovo udaljenje iz Australije. Dodao je da je Novak pozvan na saslušanje.

Nik Vud, zastupnik ispred Novaka, kaže da Đoković traži isto olakšanje kao u ranijem postupku – da se odluka ukine i da se on pusti iz pritvora. Dodao je da za to postoji opcija do 22.15, odnosno do 12.15 po našem vremenu, dakle – uskoro.

Vud je sugerisao da bi sudija mogao da naloži da Đoković sutra bude sa svojim advokatima da pomognu u slučaju. On kaže da bi bilo “pomalo apsurdno” da se Đokoviću ne dozvoli da večeras ostane u svom smeštaju.

Takođe, Vud ne vidi zašto sve trajalo duže od 60 minuta. Podsetio je da bi Novak trebalo da igra u ponedeljak ili utorak i da nema mnogo vremena za odlaganje.

„Mi smo tu gde jesmo zbog vremena koje je ministar oduzeo. Radimo najbrže što možemo”, rekao je Vud.

On želi da bude siguran da postoji epilog na sudu koji će osigurati da Đoković može da igra u ponedeljak uveče, ako sve prođe po planu.

“Greška ministra je sledeća, on u obzir uzima samo mogućnost da se izazove antivaksersko raspoloženje. Proteraće se čovek koji je poznat, koji je neznatan zdravstveni rizik, postoji opcija da mu se ugrozi karijera i na tri godine da ne igra ovde. Ministar ne razmatra kakav će ovo efekat imati sa druge straen, to je nerazumno, on je samo želeo da minimizuje antivakserski sentiment”, rekao je Vud, smatrajući da je ministar samo želeo da minimizuje štetu iz političkog ugla.

Vud je čak skratio na kraju obraćanje na sugestiju kolege, vremena je sve manje.

Ostalo je da se utanače detalji nastavka procesa, počela je i prepirka kada se uključio Lojd, predstavnik ministra imigracije.

Stiven Lojd kaže da je ministar spreman da se obavezuje da neće tražiti deportaciju Đokovića sve dok se ne donese konačna odluka (u kom god sudu to bilo).

Lojd kaže da iz ministarstva žele da Đoković sutra u 8 ujutro ode u imigracionu kancelariju i tada će imati mogućnost da ima uz sebe advokate. To znači da će Novak imati suočavanje večeras u 22.00 po našem vremenu. Posle toga bi mogao da se vrati u imigracioni pritvor.

Đokovićevi advokati predlažu da Novak dođe u njihovu kancelariju u 8.00 i da tu budu dva pripadnika bezbednosne službe, posle čega bi Novak bio u pritvoru u kancelariji advokata Đokovića. Na to je Novak pristao, sve vreme je na vezi sa jednim advokatom kom šalje poruke.

Dugo je trajao prvi deo suđenja, advokat države Stiven Lojd saglasan je da Novak bude sa advokatima, sve dok su službenici granične policije na istom spratu, a nakon toga bi bio vraćen u pritvor.

Sudija je potvrdio da nema pritvora pre 22 časa po našem vremenu u petak, odnosno pritvora kod advokata. Posle toga, u zavisnosti od toka suđenja, moguć je povratak u ozloglašeni imigracioni pritvor Hotela Park, u subotu uveče.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Nova.rs
Foto: Printscreen YouTube / Sport Klub

YOU MAY LIKE