Connect with us

Srbija

STUDENTI ARHITEKTURE ČUVAJU SEOSKU ŠKOLU NA STAROJ PLANINI OD PROPADANJA: Napravili projekat, grad Pirot im ne dozvoljava obnovu objekta

Published

on

Studenti i nastavnici Arhitektonskog fakulteta iz Beograda su se odazvali pozivu meštana drugog staroplaninskog sela Pakleštice – da zgradu seoske škole koja ne radi od 1983. godine sačuvaju od daljeg propadanja i omoguće formiranje Centra za studijski boravak “Pakleštica”

Želja meštana Pakleštice da, u saradnji sa studentima i profesorima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, obnove seosku školu, zasad će ostati neispunjena, jer Mesna zajednica nema pravo korišćenja objekta, a sa Gradskom upravom ne postižu dogovor o tome. Dok inicijatori projekta kažu da postoje slični primeri u praksi, iz Gradske uprave kažu da ne može na taj način da se upravlja objektom, ali da će oni u budućnosti pokušati da ga srede.

Nakon što su prošle godine, takođe u saradnji sa meštanima, obnovili seoski Dom kulture u Dojkincima, studenti i nastavnici Arhitektonskog fakulteta iz Beograda su se odazvali pozivu meštana drugog staroplaninskog sela Pakleštice – da zgradu seoske škole koja ne radi od 1983. godine sačuvaju od daljeg propadanja i omoguće formiranje Centra za studijski boravak “Pakleštica”.

Kako kaže profesorka Arhitektonskog fakulteta Danijela Milovanović Rodić, nakon uspešne saradnje sa Dojkinčanima, odlučili su da krenu dalje, a kako su saznali da meštani Pakleštice žele da obnove zgradu stare škole, lako su se odlučili da se uključe i pomognu.

Upoznali smo se i odlučili da je to odlično mesto i prilika da udružimo napore i nastavimo dalje zajedno zarad unapređenja kvaliteta života u ovom staroplaninskom selu. Sa meštanima i Udruženjem Vladikine ploče – Pakleštica smo za ovu projektnu ideju na konkursu Trag fondacije “Aktivne zajednice” dobili 400.000 dinara

Objekat je u javnoj svojini, pravo svojine ima Grad Pirot, a objekat škole i njeno dvorište decenijama nisu održavani i uskoro će se nepovratno ruinirati.

Ipak, tu su nastali prvi problemi, jer nije bilo prave komunikacije sa nadležnima.

-Predložili smo da Grad da pravo korišćenja Mesnoj zajednici nad objektom škole, da zatim Mesna zajednica pokrene proceduru izrade projektno-tehničke dokumentacije i u saradnji sa udruženjem građana Vladikine ploče-Pakleštica, sa kojim bi regulisala odnose ugovorom o poslovnoj-tehničkoj saradnji, konkuriše za sredstva kod raznih nacionalnih i međunarodnih fondova i prikupi donacije za adaptaciju objekta, organizuje održavanje objekta i upravljanje Centrom – kaže Milovanović Rodić.

Gradskoj upravi su poslata ukupno 3 zahteva, na koje, kako kaže profesorka, nema odgovora, iako su u predstavnici meštana, studenata, nastavnika i lokalnih udruženja za zaštitu prirode, idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje i predlog formiranja i upravljanja Centrom za studijski boravak predstavili predstavnicima lokalne samouprave i javnih institucija na sastanku decembra meseca.

PROJEKAT STARA KAO NOVA: Izgled budućeg Centra za studijski boravak “Pakleštica”

Predložili smo da Mesna zajednica bude korisnik, da joj Grad da na korišćenje školu trajno ili ograničeno, da Mesna zajednica sa Udruženjem građana napravi ugovor o poslovnoj tehničkoj saradnji, te da se konkuriše kod fondova i da se objekat sredi – objašnjava plan profesorka.

Sličan primer saradnje lokalne samouprave, mesne zajednica i udruženja građana pronašli su u Vojvodini, što ilustruje, kako objašnjava arhitektica, da postojeći zakonski okvir omogućava realizaciju takvih praksi saradnje zarad interesa zajednice.

Ipak, odgovora na zahteve nema, a kako objašnjava jedan od meštana i inicijator obnove škole Nebojša Jovanović, sve se svodi na neke interne razgovore.

-Zvanično nam nisu ništa dali, imali smo 3 zahteva. Nisu nas odmah udostojili razgovorom. Mi ne odustajemo, obratićemo se za direktan razgovor. Ima načina ako svi to žele – kaže Jovanović.

Škola je izgrađena još 1924. godine, a upravo jedan od inicijatora izgradnje škole u ovom staroplaninskoim selu je bio njegov pradeda.

-Ako oni to žele da srede i to je u redu, jer objekat neće više propadati, ali je pitanje kada će oni to početi. A nama se žuri i određeni novac već imamo – kaže Pakleštanin.

Gradska uprava: Nameravamo da sredimo objekat

Nakon prezentacije projekta i upoznavanjem sa namerama Pakleštana, iz Gradske uprave nisu se oglašavali, a inicijatori sređivanja seoske škole nemaju nikakav napismen odgovor.

Ipak, kako kaže načelnik Gradske Uprave Dragan Stanković, lokalna samouprava želi da sredi taj objekat.

-Grad želi da se obnovi škola, ali ne može to da odradi mesna zajednica. Oni nisu registrovani za obavljanje takvih delatnosti, tu ima ogromne odgovornosti. Mi želimo da, u dogovoru sa Turističkom organizacijom, privedemo objekat pravoj nameni, a u skladu sa zakonom – kaže Stanković.

Novac bi, kako kaže on, najverovatnije obezbedili preko IPA fondova, ili fondova prekogranične saradnje, ali vremenski okvir za tako nešto, nije poznat.

Smeštajni kapaciteti, učionice i kamp

Studenti i profesori Arhitektonskog fakulteta, boravili su u Pakleštici u oktobru prošle godine, a kada su se vratili svojim studentskim obavezama, odradili su idejni projekat.

Projektom je planirano da škola bude novo mesto u kojem će postojati uslovi za boravak grupa ljudi, školske dece, studenata, eko-etno turista, istraživača, ali i prostor za odvijanje kulturno-obrazovnih, naučno-istraživačkih i umetničkih aktivnosti u vidu radionica, projekcija, seminara, ili obuka.

SEOSKA ŠKOLA: Prema planu dvorište škole bi dobilo prostor za predavanja i kamp

-Smatrali smo da je nova namena primerena razvojnom kontekstu, aIi da je i dalje na “tragu” njenoj osnovnoj nameni – u funkcijii je duhovnog i društvenog razvoja njenih stanovnika i posetilaca – priča Milovanović Rodić.

Po projektu, jedna učionica bi bila spomen soba škole i prostor za rad, dok bi se u drugoj nalazio prostor za boravak, sa 16 ležaja gde bi grupe ljudi i deca mogli da borave.

On predviđa i uređenje dvorišta gde bi se odredio prostor za predavanja na otvorenom, mesto za kamp i slično.

-Projektom smo koncipirali i kampanju za prikupljanje sredstava i način realizacije projekta kroz više volonterskih radionica. Modelom upravljanja smo želeli da omogućimo da bude obezbeđen novac za održavanje objekta u budućnosti, a da sve ono što pretekne bude uloženo, na transparentan način, u dalji razvoj sela- objašnjava profesorka.

Idejni projekat prikazan je na izložbi u Beogradu 24. februara, a inicijatori i dalje čekaju odgovor Gradske uprave.

-Mi nismo tražili dozvolu za gradnju, mesna zajednica je tražila pravo korišćenja nad objektom da bi procedura izrade projektno-tehničke dokumentacije mogla da započne. Naravno, taj posao bismo radili u saradnji sa ovlašćenim arhitektonskim biroom pri čemu bi studentski projekat bio samo polazna osnova – kaže Milovanović Rodić.

I dok su svi, od meštana i lokalne samouprave, hvalili pozitivno iskustvo Dojkinaca i sređivanje seoskog Doma kulture, sada postoje nesuglasice, a meštani Pakleštice i studenti i profesori iz Beograda se nadaju da će se prevazići, na zadovoljstvo svih strana.

IZVOR: Južne vesti FOTO: Stara kao nova


Advertisement