Chicago
37°
Cloudy
6:38 am7:12 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 13mph NNW
Humidity: 47%
Pressure: 30.3"Hg
UV index: 3
ThuFriSat
50/48°F
61/37°F
41/30°F

Published 7 months ago

By admin

STUB SRPSTVA NA KOSOVU: Prizrenska bogoslovija od septembra besplatna za studente!

Eparhija raško-prizrenska i kosovsko- metohijska saopštila je da su se ove školske godine stekli uslovi za besplatno školovanje svih učenika Prizrenske bogoslovije.

Кako se navodi u saopštenju, zahvaljujući prilozima dobročinitelja, Eparhija je obezbedila, putem stipendija, da svi novi učenici Prizrenske bogoslovije, kao i oni koji su već upisani, imaju besplatno školovanje, udžbenike i internat, uključujući i upis škole za nove učenike.

“Na taj način Eparhija raško-prizrenska će, zahvaljujući pomoći dobrih ljudi, moći da podmiri sve troškove školovanja učenika i tako će najviše izaći u susret roditeljima, koji su svoju decu poslali u Prizren, da bi učili bogosloviju”, navodi se u saopštenju.

Rektor Bogoslovije Sv. Кirila i Metodija u Prizrenu i episkop raško-prizrenski Teodosije istakao je da se nada da će besplatno školovanje biti dodatni motiv za roditelje čija deca žele da pohađaju bogoslovsku školu.

“Iskreno se nadamo da će ovo biti dodatni motiv za mnoge roditelje da svoju decu, koja žele da započnu bogoslovsku školu, pošalju upravo u Prizrensku bogosloviju, čime će dati i veliki doprinos našoj Crkvi i Eparhiji sa njenim vernim narodom, pošto je Prizrenska bogoslovija jedan od najvažnijih stubova crkvenog i narodnog života na Кosovu i Metohiji”, istakao je episkop Teodosije.

Prizrenska bogoslovija osnovana je 1871. godine i dala je veliki broj crkvenih delatnika, arhijereja, sveštenika, monaha i profesora, koji su obeležili istoriju Srpske Pravoslavne Crkve u poslednjih 150 godina njenog postojanja.

“Nakon potpune obnove svih školskih objekata 2016. godine, Prizrenska bogoslovija jedna je od najbolje opremljenih škola kod nas, sa najsavremenijim uslovima za internatski život i učenje bogoslovaca”, ističe se u saopštenju eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Tekst/Foto: Zoran Vlašković

YOU MAY LIKE

SRBIN KAMIONDŽIJA PREŽIVEO STRAŠNU NESREĆU U AMERICI: Aleksandru davali samo 10% šansi da preživi, ali on je uspeo, tri ćerke ga čekaju da se vrati kući!
DIRLJIVA ISPOVEST ANE IZ ČIKAGA: Prešla je težak put da bi ostvarila svoje snove - postala majka i glumica (VIDEO)
"NE UŽIVAM VIŠE U KOŠARCI, IMAM PUNO PROBLEMA": Luka Dončić neprepoznatljiv, otvorio dušu i iskreno priznao! (VIDEO)
GUDELJ JE 5 MINUTA BIO KLINIČKI MRTAV: Lekari spasili život srpskom fudbaleru, evo u kakvom je sada stanju!
SRPKINJA ODUŠEVILA VAŠINGTON: Biljana je otpevala "Ovo je Srbija" tokom NBA meča i opčinila publiku! (VIDEO)
USTAŠAMA U INAT: Hrvatska poslanica pocepala „srpsko stablo“ i postala heroj dana!
SRPSKO KOLO VODILO JOKIĆA DO POBEDE: Na tribinama u Vašingtonu srpske zastave, na terenu deca u nošnjama (VIDEO)
PONOS DIJASPORE: Srpkinja iz Las Vegasa proglašena za najlepšu tinejdžerku Amerike! (FOTO, VIDEO)