Chicago, IL
46°
Fair
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 45°F
Wind: 4mph N
Humidity: 58%
Pressure: 29.86"Hg
UV index: 0
5 am6 am7 am8 am9 am
43°F
43°F
39°F
41°F
43°F
TueWedThuFriSat
66°F / 28°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 1 year ago

By admin

STOLTENBERG ZAPRETIO: NATO snage su spremne, uzdržite se od eskalacija na Kosmetu!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je, povodom poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, da je njegova poruka svim zainteresovanim stranama da se uzdrže od eskalacijske retorike i akcija i da pomognu da se spuste tenzije.

Stoltenberg je naglasio da je NATO veoma fokusiran na pitanje Kosova, kao i Zapadnog Balkana i da su snage alijanse još uvek tamo prisutne kroz misiju KFOR-a koji broji skoro 4.000 pripadnika, i koji je „ključni faktor u stabilizaciji regiona i situacije”.

“Naše snage su spremne, budne. NATO i EU blisko sarađuju”, rekao je Stoltenberg u intervjuu za TV Frans 24.

Generalni sekretar NATO-a je tokom intervjua za francusku televiziju govorio i o aktuelnoj situaciji u Ukrajini i upozorio da bi svaka upotreba nuklearnog oružja u ukrajinskom ratu imala „teške, dramatične posledice po Rusiju”, nazivajući nuklearnu retoriku ruskog predsednika Vladimira Putina „nepromišljenom i opasnom”.

Stoltenberg je rekao i da je „verovatnoća upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini od strane Rusije i dalje mala“.

On je aktuelnu rusku strategiju ciljanja ukrajinske energetske infrastrukture nazvao „brutalnim oblikom ratovanja“ i „načinom da se zima iskoristi kao oružje“, ali je izrazio uverenje da će Kijev nastaviti da pruža otpor.

Stoltenberg je rekao i da veruje da će svi saveznici u NATO-u, uključujući Tursku, ratifikovati članstvo Finske i Švedske.

“Neću da spekulišem kada. Već je nezamislivo da NATO ne reaguje ako bi došlo do ruskih napada na njih”, naglasio je Stoltenberg.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Agencije
Foto: Printscreen YouTube / CNBC International TV

YOU MAY LIKE