Chicago, IL
54°
Cloudy
7:06 am4:19 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 13mph S
Humidity: 87%
Pressure: 29.65"Hg
UV index: 0
3 am4 am5 am6 am7 am
54°F
54°F
52°F
54°F
54°F
SunMonTueWedThu
36°F / 25°F
37°F / 30°F
37°F / 25°F
37°F / 30°F
46°F / 34°F

Published 3 years ago

By Sanja Ilić

“ŠTO JE DOSTA, DOSTA JE”: Američka policija napadom zauzela okupiranu zonu Sijetla, gde su zavladali nasilje i kriminal (FOTO) (VIDEO)

Akcija je organizovana rano jutros posle naredbe gradonačelnice Dženi Durkan, koja je okupiranu zonu nazvala nezakonitom. Okupljeni su dobili osam minuta da napuste područje

Tri nedelje od formiranja zone bez policije, tzv. Autonomne zone Kapitol hila (CHAZ, odnosno CHOP) u Sijetlu, u kojoj su se dogodile dve pucnjave sa smrtnim ishodima, više ranjavanja i obračuna, što je doprinelo da stopa kriminala poraste za neverovatnih 500 odsto, “plavci” pod specijalnom opremom ušli su u Istočni okrug ograđen blokovima i proterali nasilne demonstrante.

Akcija je organizovana rano jutros posle naredbe gradonačelnice Dženi Durkan, koja je okupiranu zonu nazvala nezakonitom. Okupljeni su dobili osam minuta da napuste područje.

Prema rečima šefice policije, Karmen Best, u toku rasčišćavanja terena uhapšeno je najmanje 23 osobe zbog neposlušnosti, ometanja pravde, odupiranja hapšenju i napada. Kod jednog od njih nađena je velika metalna cev i kuhinjski nož.

“CHOP je postao brutalno bezakonje. Naš posao je da podržimo mirne demonstracije, ali ono što se desilo na ovim ulicama tokom poslednjih nekoliko nedelja je jednostavno postalo neprihvatljivo. Što je dosta, dosta je”, rekla je Best.

Policija je takođe pregledala nekoliko vozila koja su kružila po CHOP zoni nakon što su pripadnicii reda videli ljude kako nose oružje i pancire. Vozila nisu imala vidljive registarske tablice, saopštila je policija Sijetla.

„Moramo nastaviti sa naporima da izgradimo međusobno poverenje i redefinišemo svoje uloge čuvara reda i zakona u našem gradu“, istakla je Bestova.

Kako je još dodala, policajci koji su sproveli današnje naređenje nosili su zaštitnu opremu višeg nivoa jer su osobe povezane sa CHOP-om poznate kao naoružane i opasne, a četiri pucnjave, od kojih su dve bile fatalne, pljačke, napadi, nasilje i bezbrojni primeri uništavanja imovine, to su i dokazale.

Gradski radnici demontirali su drvene i betonske pregrade dok je policija ostala na licu mesta.

“Autonomna zona” nastala je kada se policija povukla iz policijske stanice po naređenju gradonačelnice, a sve nakon punih devet dana uličnih borbi između policije i demonstranata koja je usledila zbog brutalnog policijskog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

IZVOR: Foxnew/Serbian Times FOTO: Printscren

YOU MAY LIKE