Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
52°F
52°F
52°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By admin

STIŽE SRBIN KOJI JE POSLAO ČOVEKA NA MESEC: Pogledajte zbog čega David Vujić dolazi u Beograd

Poslednji preživeli član čuvenog Srpskog Apola 7, grupe naučnika našeg porekla koji su radili na svemirskom programu NASA pričaće o svojim iskustvima i o tome da li je Nil Armstrong zaista hodao po Mesecu

Poslednji živi član “Srpskog Apolo 7”, odnosno grupe Amerikanaca srpskog porekla koji su radili na programu Apolo ’60-ih i ’70-ih godina prošlog veka, boraviće u Beogradu od 18. do 28. jula u organizaciji Ambasade Sjedinjenih Država u Srbiji.

Kako je saopštila ambasada, tokom posete Beogradu on će o svom životnom iskustvu, američkom svemirskom programu i koliko su srpsko-američki naučnici, inženjeri i menadžeri bili veoma važni za istraživanje svemira, razgovarati sa širokom publikom – studentima, zvaničnicima vlade, članovima akademske zajednice i drugima.

DA LI JE NIL ARMSTRONG STVARNO PROŠETAO MESECOM? David Vujić će pokazati da jeste

Vujić će predavanja održati 19. jula na Mašinskom fakultetu u Beogradu i u Naučnom centru Petnica, 20. juna biće održana projekcija filma “Apolo 11” i razgovor sa Vujićem u beogradskom Domu omladine, 23. juna će gostovati u SANU, 24. a juna u Američkom kutku u Domu omladine.

SVESTRANOST

Dejvid Vujić proveo je više od 45 godina radeći u aeronautici i avio-industriji. Radio je u kompaniji “North American Aviation” (koja je kasnije promenila naziv u “North American Rockwell”, a i danas postoji pod imenom “Rockwell International”), bio je član Lansirnog tima svemirskog broda Apolo, koji je sa uspehom spustio čoveka na Mesec 20. jula 1969. Lično bio odgovoran za koordinaciju upravljanja projektom između NASA i Rokvela, kao i za tehničko i upravljačko sadejstvo sa drugim firmama uključenim u misiju Apolo.

Dejvid Vujić proveo je preko četrdeset godina na službi u sektorima odbrane, avijacije i aeronautike, bezbednosti, energetike i saobraćaja, uključujući i Američku vojnu avijaciju i angažman u Misiji Apolo.

Dejvid Vujić sa suprugom
Dejvid Vujić sa suprugom

Po odlasku iz Severnoameričkog Rokvela, Vujić je bio stalno zaposlen kao službenik Odbora za budžet Donjeg doma Američkog kongresa. Kasnije je bio savetnik najviših vladinih zvaničnika u izvršnoj vlasti od Karterove do Bušove administracije, a aktivan je i u brojnim srpsko-američkih udruženjima, organizacijama srpske dijaspore, humanitarnim organizacijama, a radio je i kao lobista.

Otac Dejvida Vujića bio je poreklom iz Okučana u Slavoniji a majčina porodica iz Gline. On sam rođen je u Midlendu u Pensilvaniji. Kao dečak, bio je poslužitelj oltara u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u svom rodnom gradu. Danas je parohijan Srpske pravoslavne crkve Svetog Luke u Vašingtonu. Sa suprugom Džindžer danas živi u Aleksandriji, u Državi Virdžinija.

DA LI JE ČOVEK ZAISTA HODAO PO MESECU?

Pored njega, članovi “Srpskog Apolo tima”, koji je radio u svemirskom programu koji se bavio putem na Mesec, učestvovali su i Slavoljub Sem Vujić, Milojko Majk Vučelić, Danilo Bojić, Pavle Dujić, Petar Galović i Milisav Šurbatović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su Amerikanci zaista sleteli na Mesec, Vujić je nedavno odgovorio: “Predlažem da vi i vaše kolege dođete na moje predavanje da biste dobili odgovor na to pitanje”.

Izvor: Glas Amerike Foto: NASA, Privatna arhiva/Facebook

YOU MAY LIKE