Chicago
66°
Cloudy
6:44 am6:38 pm CDT
Feels like: 66°F
Wind: 7mph NE
Humidity: 86%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 0
FriSatSun
70/59°F
77/63°F
77/63°F

Published 4 months ago

By Serbian Times

STIGAO PREDLOG ZAPADA? Ovo je plan od 8 tačaka za deeskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji!

Neposredno nakon što je potvrđeno da su Borelj, Makron i Šolc, nakon odvojenih sastanaka sa srpskim predsednikom i kosovskom predsednicom u Moldaviji zatražili hitno održavanje novih izbora u četiri severne opštine, ili će se Kosovo, u suprotnom, suočiti sa novim posledicama, Albanian Post objavljuje i novi, kako tvrdi, ekskluzivni dokument: „Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka“.

Njih je osam, a spuštanje tenzija se može postići samo kroz povratak Srba u kosovske institucije, predviđa papir navodno, čija verodostojnost nije potvrđena.

PROČITAJTE VIŠE:

Deeskalacija u četiri severne opštine – scenario koraka

Do značajne deeskalacije može doći samo kroz povratak Srba u institucije i njihovo učešće u demokratskim procesima. EU i Kvinta preuzimaju odgovornost za vođenje procesa, piše Albanian Post, a prenosi KoSSev.

Na svakom koraku procesa, Vlada Kosova, Vlada Srbije, političke partije kosovskih Albanaca predstavljene u novoizabranim opštinskim telima i političke partije kosovskih Srba, konstruktivno se angažuju.

  • Kosovo i Srbija ponovo potvrđuju svoju posvećenost sprovođenju Osnovnog sporazuma, sa posebnim osvrtom na članove 1, 3, 7 i 9,
  • Kosovo povlači svoje snage specijalne policije. Povlačenje prati i svođenje Srbije na normalu borbene gotovosti svojih Oružanih snaga.
  • Redovna policija, uz pomoć KFOR-a i EULEX-a je odgovorna za bezbednost na terenu.
  • Protesti se otkazuju. Vraća se normalnost života. Nastavlja se sa redovnim opštinskim funkcijama i radom službi. Opštinske prostorije u četiri severne opštine dostupne su opštinskim službenicima. Izraz „opštinski službenici“ odnosi se na kosovske opštinske službenike.
  • Gradonačelnici podnose ostavke sredinom jula 2023., otvarajući put predsednici Osmani da proglasi prevremene opštinske izbore.
  • Vanredni opštinski izbori se održavaju krajem avgusta ili početkom septembra 2023.
  • Tačke 3,4,5 i 6 su usklađene sa značajnim napretkom u definisanju samoupravnog okvira za Zajednicu kosovskih Srba (član 7. Osnovnog sporazuma) i u primeni člana 1. Osnovnog sporazuma kao koraka u dobroj nameri
  • Sredina novembra 2023: efektivna primena članova 1, 2, 3, 7 i 9 Osnovnog sporazuma.

POVEZANE TEME:

VLADIKA IRINEJ OGORČEN, PISAO BLINKENU I SALIVENU: Priština želi etnički čistu državu, nasilje nad Srbima pretnja po mir!

PRONAŠLI REŠENJE: Makron i Šolc predložili nove izbore na severu KiM!

AMERIČKI AMBASADOR HIL UPOZORAVA: Priština će snositi posledice jer nije poslušala Vašington!

Izvor: Nova.rs
Foto: Kosovo Online

YOU MAY LIKE