Chicago, IL
48°
Fair
6:36 am5:31 pm CST
Feels like: 48°F
Wind: 3mph E
Humidity: 45%
Pressure: 29.7"Hg
UV index: 0
7 pm8 pm9 pm10 pm11 pm
46°F
45°F
45°F
45°F
45°F
FriSatSunMonTue
43°F / 25°F
37°F / 32°F
55°F / 37°F
61°F / 52°F
64°F / 45°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

SVETINJA STARA 800 GODINA: U ovom manastiru se lečio patrijarh Pavle, a sve do danas čuvaju njegov krst! (FOTO, VIDEO)

U manastiru Vujan na istoimenoj šumadijskoj planini između Čačka i Gornjeg Milanovcasu, kroz istoriju hodočastili mnogi hrišćani, a najpoznatiji je po boravku u njemu bivši poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha srpske pravoslavne crve Pavle, koji se tu i lečio.

Manastir je sagrađen u 13. veku, a obnovio ga je deda srpske kraljice Drage Obrenović, supruge poslednjeg vladara iz dinastije Obrenovića, koja je Srbijom vladala do 1903. godine.

Danas, put do ove male srpske svetinje u potpunosti je asfaltiran. U pitanju je deonica od Ibarske magistrale do manastira u dužini od 4,2 kilometra, a finansiralo ju je Javno preduzeće “Putevi Srbije”.

PROČITAJTE VIŠE:

“Veliki značaj za sve meštane Čačka i Gornjeg Milanovca, ali pre svega, značajan je za sveštenstvo manastira Vujan i sve one koji ga posećuju, a njih nije malo, znajući da se u ovom manastiru nalazi nadaleko poznati vujanski krst patrijarha Pavla, kao i da se patrijarh baš u Vujnu lečio tokom Drugog svetskog rata”, kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

On je ukazao na značaj završetka “staze patrijarha Pavla”, najkraćom šumskom vezom banje Gornje Trepče sa manastirom Vujan, koji se očekuje sledeće godine.

“Staza patrijarha Pavla, koja je nešto kraća od sedam kilometara, a povezuje banju Gornja Trepča i manastir Vujan, obeležena je, a već naredne godine biće potpuno uređena i svi ljubitelji prirode sa uživanjem će moći da je koriste”, naglasio je gradonačelnik Čačka.

Planina Vujan izdvaja se po svojim prirodnom lepotama u jugozapadnoj Šumadiji, a njen najviši vrh je Veliki Vujan. U pravoslavnoj svetinji počiva telo poznatog srpskog ustanika iz vremena Drugog srpskog ustanka i saborca kneza Miloša Obrenovića, Lazara Mutapa.

POVEZANE TEME:

KAKO JE MILAN POSTAO DOSITEJ HILANDARAC: Završio Vojnu akademiju, službovao kao oficir, ali zov svetinje bio je jači!

NAJMLAĐA SRPSKA CRKVA U AMERICI: Ovo je već sedma naša svetinja na sunčanoj Floridi! (FOTO)

ČOVEK DOŠAO KOD PAVLA TVRDEĆI DA MU SE UKAZALA BOGORODICA: Ono što mu je patrijarh rekao postala je legenda koja se prepričava!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE