Connect with us

Amerika

ŠTA SVE PREŽIVI JEDAN KAMIONDŽIJA U AMERICI: Svi im zavide na parama, ali do njih se stiže kroz pustinje i močvare, snegove i uragane!

Published

on

Osim činjenice da je reč o usamljeničkom i zaista izuzetno teškom poslu u kome samo najistrajniji uspevaju da izdrže, on ima i lepe strane, a njih svojim fotoaparatom na putevima SAD svakodnevno beleži Dragan Nikolić

U Ameriku se iz Pirota pre nekoiko godina trbuhom za kruhom otisnuo i Dragan Nikolić, koji živi u Dalasu, državi Teksas, ali mu je dom veći deo vremena, baš kao i “armiji” uglavnom mladih Srba, ogromni šleper sa kojim krstari širom Sjedinjenih Američkih Država.

Osim činjenice da je reč o usamljeničkom i zaista izuzetno teškom poslu u kome samo najistrajniji izdrže da nekoliko godina rade u kontinuitetu, ovaj posao ima i lepe strane jer pruža mogućnost da se uživa u neverovatnoj lepoti i prirodnoj raznolikosti SAD, od zimi ledenog Čikaga, grada sa najvećim brojem Srba van Srbije, pa do pustinja Arizone i fenomenalnih gradova i obala sunčane Kalifornije.

SUNČANO: Od Arizone od Kalifornije

Nikolić se bavi i fotografijom pa je na svojim fotografijama, iako napravljenim uglavnom mobilnim telefonom, uspeo da prenese bar delić surove lepote svog posla – uragane, mećave, tropske vrućine, saobraćajne gužve i ostale dogodovštine na putu.

Dragan kaže da mu je odlazak u SAD oduvek bio san, ali da nije ni sanjao da će tamo po odlasku raditi posao kamiondžije koji je bolje plaćen od 80 posto poslova, ali koji je izuzetno naporan, stresan, ponekad i opasan, a uz to izuzetno odgovoran.

SCENE KAO U ROAD MOVIE: Od lepote zastaje dah

-Posao kamiondžije u SAD je vrlo dobro plaćen i za američke pojmove, a o srpskim da i ne govorimo. Ipak, gotovo nijedan Amerikanac ne želi da uđe u kabinu, već je taj posao rezervisan uglavnom za Srbe, Bugare, Ruse i druge narode. Posao je izuzetno težak, radi se naporno, a uz to je ogromna odgovornost jer transportujete robu čija se vrednost katkad može meriti i milionima dolara – započinje on priču.

Kako dodaje, u svojoj gotovo trogodišnjoj karijeri vozača šlepera imao je mnogo teških momenata, a najstrašniji su bili susreti sa uraganima.

KAD ZIMA OKUJE PUTEVE: Od mećava su gori samo uragani

-Dva puta sam se susreo sa uraganima, jednom u Tampi, na Floridi i drugi put na Virdžinija biču, u državi Virdžinija. Na Floridi sam sam bio na putu pored samog okeana kada je bio uragan, prizor je zaista stravičan, vetar čupa drveće koje leti poput pera, često nosi i automobile i zaista može biti veoma dramatično, ali i opasno po život ako se nađete u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Drugi susret sa uraganom imao sam u državi Virdžinija, kada je uragan protutnjao veoma blizu mene, a ogromno drvo je proletelo tik ispred kamiona u punoj brzini. Te situacije ću pamtiti celog života – prepričava Nikolić najteže trenutke u kamiondžijskoj karijeri.

Ipak, kao i svaki posao, i ovaj ima svoje lepe i pozitivne strane.

SAM SVOJ ZAGDA: Draganov vozni park

-Prirodne lepote SAD su zaista neverovatne, ostavljaju bez daha svakoga. S obzirom da se bavim i fotografijom, često stanem, uživam i telefonom zabeležim neverovatne i najupečatljivije prizore na koje naletim – kaže Nikolić, koji je sada i “sam svoj gazda” jer je pokrenuo firmu koja se bavi transportom robe širom saveznih država.

-Meni najlepša stvar vezana za posao kamiondžije jeste činjenica da vidite celu SAD, što retko koji Amerikanac uspe. Oni su uglavnom vezani za mesto gde žive, dok kamiondžije voze svuda po SAD i mogu videti sve kontraste i neverovatne predele ove prelepe zemlje – objašnjava Dragan.

IZVOR: Pirotske vesti FOTO: Privatna arhiva

Advertisement