Chicago
16°
Делимично облачно
6:55 am4:21 pm CST
Осећај: 1°F
Ветар: 13mph WNW
Влажност: 59%
Притисак: 30.23"Hg
УВ индекс: 0
СреЧетПет
41/32°F
46/34°F
41/36°F

Published 2 godine ranije

By Antonije Kovačević

ŠTA POVEZUJE MRTVE RUSKE TAJKUNE: Šestorica stradala u poslednja tri meseca, četvorica povezana sa istom firmom

Od kraja januara meseca šest istaknutih ruskih biznismena je umrlo, a za većinu se sumnja da su izvršili samoubistvo. Trojica među njima su, prema prvim nagoveštajima istrage, ubila i članove svojih porodica. Smrt jednog biznismena se još istražuje.

Četiri od pet biznismena radili su za Gazprom, rusku državnu energetsku kompaniju ili jednu od njenih filijala.

Prvo samoubistvo počinio je Leonid Šulman, izvršni direktor Gasproma, koji je 30. januara pronađen mrtav u svojoj kući u blizini Lenjingrada. Ruski državni medij RIA Novosti izvestio je da je u blizini tela pronađena samoubilačka poruka.

Dana 25. februara, Aleksandar Tjulakov, još jedan izvršni direktor Gasproma, pronađen je mrtav u istom selu kao i Šulman, a uzrok smrti je bilo samoubistvo, javio je nezavisni ruski list “Novaja Gazeta”.

Zatim, 28. februara, ruski milijarder rođen u Ukrajini, Mihail Votford, pronađen je mrtav u svom domu u Sariju u Engleskoj. Njegovu smrt još uvek istražuje mrtvozornik, tako da je uzrok još uvek nejasan.

Dana 23. marta, Vasilij Melnikov, vlasnik kompanije koja se bavi medicinskim materijalom, pronađen je mrtav zajedno sa svojom ženom i dvoje dece u Nižnjem Novgorodu, izvestio je ruski list Komersant. Istraga je utvrdila da „nije bilo znakova neovlašćenog ulaska u stan“ i da su „pronađeni i zaplenjeni noževi“. Komitet je takođe izvestio da istražitelji „razmatraju nekoliko verzija onoga što se dogodilo, uključujući ubistvo dece i supruge od strane glave porodice, nakon čega je usledilo samoubistvo“.

Manje od mesec dana kasnije, 18. aprila, Vladislav Avajev, bivši potpredsednik Gasprombanke, pronađen je mrtav sa suprugom i ćerkom u njihovom stanu u Moskvi. Ruska državna novinska agencija Tass javila je da se smrt istražuje kao ubistvo-samoubistvo. Drugi bivši potpredsednik Gasprombanke, Igor Volobujev, insistirao je za CNN da se Avajev ne bi ubio.

„Njegov posao je bio da se bavi privatnim bankarstvom, to znači da se bavi VIP klijentima. On je bio zadužen za veoma velike količine novca. Dakle, da li se ubio? Ne mislim tako. Mislim da je nešto znao i da je predstavljao neku vrstu rizika“, rekao je Volobujev za agenciju.

Manje od 24 sata kasnije, 19. aprila, bivši izvršni direktor ruskog proizvođača gasa Novatek, Sergej Protosenja, takođe je pronađen mrtav zajedno sa svojom ženom i ćerkom. Novatek je delimično u vlasništvu Gasproma. Supruga i ćerka pronađene su u porodičnoj kući i na njihovim telima bilo je znakova nasilja, dok je Protosenjino telo pronađeno u bašti ispred kuće, rekao je izvor za Si-En-En. List je naveo da se slučaj istražuje kao moguće ubistvo-samoubistvo.

Protosenjin sin je, međutim, rekao da njegov otac nikada ne bi mogao da povredi njegovu majku ili sestru.

„Voleo je moju majku, a posebno moju sestru Mariju. Bila je njegova princeza. Nikada nije mogao učiniti ništa da im naudi. Ne znam šta se dogodilo te noći, ali znam da ih moj tata nije povredio“, rekao je Fedor Protosenja za Dejli mejl.

Izvor: Daily Wire Foto: Wikipedia

YOU MAY LIKE