Connect with us

Srbija

SRPSKO ORUŽJE ZA ISLAMISTE U JEMENU: Otac ministra Nebojše Stefanovića prodavao “Krušikove” granate i rakete koje sada koristi ISIS!

Published

on

Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije kupilo je minobacačke granate 81 mm M72 HE KV Lot 01/18 od kompanije GIM Branka Stefanovića, oca ministra policije i potpredsednika Vlade, koji ih je po povlašćenoj ceni, znatno manjoj od realne, dobio od “Krušika”

Američki sajt armswatch.com objavio je informacije o tome kako se naoružanje proizvedeno u srpskoj fabrici “Krušik”, posredstvom trgovaca oružjem, našlo u rukama ISIS u Jemenu i kakva je uloga Branka Stefanovića, oca ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, u ovom poslu.

Novinarka Diljana Gajtandžieva, u tekstu pod nazivom “Curenje pasoša trgovaca oružjem otkriva ko snabdeva teroriste u Jemenu: Dosije Srbija (3.deo)” povezuje kanale, ljude i kontakte preko kojih je ugovarana i realizovana ova transakcija novca i oružja.

TRGOVCI ORUŽJEM: Otac ministra Stefanovića, Branko Stefanović

Procureli dokumenti uključuju skenirane pasoše američkih, saudijskih i UAE trgovca oružjem i vladinih zvaničnika, koji po prvi put otkrivaju međunarodnu mrežu trgovine oružja za naoružavanje militanata u Jemenu, uključujući teroriste Islamske države.

Novinarka u tekstu dalje objašnjava da je nedavno anonimno dobila ekskluzivna dokumenta iz srpske državne fabrike za proizvodnju oružja “Krušik”, uključujući mejlove, interne memorandume, ugovore, fotografije, raspored isporuka i pakovanje sa brojevima oružja i njihovih kupaca.

Trgovci oružjem iz SAD i vladini zvaničnici iz Saudijske Arabije i UAE su posetili srpsku fabriku da bi kupili oružje, minobacačke granate i rakete. Deo ovog oružja završio je kod terorista u Jemenu. Srpske minobacačke granate proizvedene u državnoj fabrici oružja “Krušik” često mogu biti viđene u rukama terorista Islamske države, u njihovim propagandnim video snimcima u Jemenu

“U ostalim procurelim dokumentima sam dobila skenirani pasoš od trgovaca oružjem iz SAD i vladinih zvaničnika iz Saudijske Arabije i UAE. Oni su posetili srpsku fabriku da bi kupili oružje, minobacačke granate i rakete u ime saudijskog ministarstva odbrane i vojske UAE. Deo ovog oružja završio je kod terorista u Jemenu. Srpske minobacačke granate proizvedene u državnoj fabrici oružja “Krušik” često mogu biti viđene u rukama terorista Islamske države, u njihovim propagandnim video snimcima u Jemenu. Pratila sam gde tačno idu dva posebna paketa srpskim minobacačkih granata čiji su identifikacioni brojevi bili jasno vidljivi. Iskoristila sam procurele dokumente koji su mi dostavljeni da saznam ko je tačno naručio i kupio ove količine oružja“, navodi novinarka u tekstu.

ORUŽJE ISLAMISTA: Dva slova otkrivaju poreklo naoružanja

Kako dalje obrazlaže, dva slova “KV” znače da je te minobacačke granate proizvela srpska fabrika oružja Krušik (K znači Krušik, a V – Valjevo, grad u kome se nalazi fabrika). Brojevi koji slede 04/18 znače da su minobacačke granate serije 04, proizvedene 2018. godine.

GRANATE OD “KRUŠIKA”, PREKO POSREDNIKA, DO ISLAMISTA

Prema dokumentima, takve 82 mm M74HE minobacačke granate KV serija 04/18, pojavljuju se u video materijalima Islamske države u Jemenu, kupljene su od američke kompanije Alliant Techsistems LLC (u celosti u posedu kompanije ATK Orbital, SAD). Navodni krajnji korisnik je vojska Avganistana. Ipak, ovo oružje se posle pojavljuje kod terorista Islamske države u Jemenu.

Minobacačke granate 81 mm M72 HE KV Lot 01/18, prema navodima u tekstu, kupilo je saudijsko Ministarstvo odbrane, a dokumentacija potvrđuje da je kupljeno od proizvođača “Krušik”. Izvoznik je, dalje, srpska privatna kompanija GIM, firma Branka Stefanovića, oca ministra policije i potpredsednika Vlade Srbije.

OTAC TRGOVAC ORUŽJEM, SIN POTPREDSEDNIK VLADE: Nebojša Stefanović

Kako se dalje navodi, GIM je potpisao četiri ugovora sa Saudijskom Arabijom za isporuku 517.000 komada minobacačkih granata iz Krušika (jedan ugovor – 2016. i tri ugovora – 2018. godine). Izvoznik iz Srbije je bio GIM, a uvoznici u Saudijsku Arabiju dve privatne kompanije: Rinad Al Jazira, Saudijska Arabija i Larkmont Holdings LTD, of-šor kompanija koja je registrovana na Britanskim Devičanskim ostrvima. Kao krajnji korisnik ovog puta se pominje Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije.

CRNO NA BELO: Dokumenti iz Krušika potvrđuju saradnju sa GIM

U pismu GIM-a na adresu Krušika, od 27. aprila 2017. navedena su imena tri predstavnika GIM-a i troje zaposlenih iz kompanije “Raniada Al Jazira” koji su posetili fabriku oružja kako bi pregledali i prihvatili naručeno oružje.

Među predstavnicima GIM-a bio je prisutan i Branko Stefanović, navodi se u tekstu.

Trojica saudijskih predstavnika su Muhammad Abdulkareem Alhassan (saudijski državljanin), Chadi Chaarani (libanski državljanin sa kanadskim pasošem) i Zeid Haidar Abdel Rahman Madi (jordanski državljanin). Njihovi pasoši takođe su bili priloženi uz pismo sa kojim je GIM tražio dozvolu od “Krušika” da pristupi vojnom objektu.

OF ŠOR UGOVORI PREKO DEVIČANSKIH OSTRVA

Poslati mejlovi od GIM-a Krušiku, ukazuju da je GIM takođe prodao srpsko oružje koje je proizveo Krušik saudijskom Ministarstvu odbrane preko of-šor kompanije registrovane na Britanskim Devičanskim ostrvima, Larkmont Holdings LTD.

Podaci o vlasniku kompanije Larkmont Holdings LTD, registrovane na Britanskim Devičanskim ostrvima, ipak nisu poznati. Međutim, indirektne veze ukazuju na saudijsko vlasništvo.

Prema Kiparskom trgovinskom registru, ofšor kompanija je deoničar u lokalnoj kompaniji Milvards Limited, zajedno sa saudijskim državljaninom Iousefom Alotaibijem. Kako piše, kompanija pruža bezbednosne usluge, opštu robu i drugo.

NASTAVAK PRIČE SLEDI SUTRA: Kako je firma oca Nebojše Stefanovića kupila oružje od “Krušika” po znatno nižoj ceni od realne

Tekst: Armswatch.com /Serbian times Foto: Armswatch, Facebook

Advertisement