Chicago
86°
Fair
5:17 am8:19 pm CDT
Feels like: 88°F
Wind: 7mph E
Humidity: 44%
Pressure: 30.05"Hg
UV index: 9
FriSatSun
79/59°F
79/59°F
75/59°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SRPSKO KOLO USRED NJUJORKA: Prva vaskršnja liturgija u crkvi nakon velikog požara! (VIDEO)

Prva vaskršnja liturgija nakon sedam godina služena je u crkvi Svetog Save u Njujorku, koja je gorela u požaru 2016. godine koji je potpuno uništio ovu svetinju! Nakon liturgije vernici su opleli užičko kolce ispred hrama, a s njima je zaigrala i srpska glumica Katarina Radivojević.

Veliki broj vernika i porodica sa decom okupio se juče u crkvi Svetog Save na Menhetnu, oni su upriličili i proslavu nakon liturgije i zaigrali su kolo. Njima je srce bilo puno jer su konačno za veliki praznik prisustvovali liturgiji u njihovoj svetinji nakon sedam godina.

-Ovogodišnji Vaskrs za Srbe u Njujorku posebno je radostan jer su dočekali da prisustvuju prvoj uskršnjoj službi posle sedam godina od tragičnog požara u kom je crkva izgorela na Vaskrs 2016. godine – rekao je nakon službe protojerej stavrofor Živojin Jakovljević, starešina tog Sabornog hrama za Tanjug, a prenele su Novosti.

Obnova crkve Svetog Save u Njujorku, izgorele u velikom požaru na Uskrs 2016. godine, traje i dalje. Zvanično, kako je saopšteno nakon istrage, požar nije podmetnut, već je okarakterisan kao nesrećan slučaj, nakon što su se zapalile sveće.

Prvu liturgiju služio je patrijarh Porfirije 5. februara koji je boravio u dvonedeljnoj poseti SAD.

Vernici u Njujorku pohvalili su se i na društvenim mrežama da je služena Vaskršnja liturgija nakon sedam godina.

-Ljudi, sedam godina nam je crkva na Menhetnu bila van stroja. Mogli smo mi to bolje, verujem u to. Ali je najvažnije da se pravoslavni srpski narod vratio u svoj hram. Bilo bi dobro da svi razmislimo da li možemo nešto da uradimo kako bismo crkvu dodatno adaptirali – napisao je jedan vernik u grupi “Srbi u Njujorku.”

On je prodložio da se među vernicima i Srbima pokrene akcija prikupljanja sredstava za obnovu hrama.

-Crkva u Njujorku je stvar svih Srba baš kao što je i crkva u Kaliforniji ili Čikagu takođe stvar svih Srba, ne samo ljudi koji žive u neposrednoj blizini. Naravno, donatori bi morali da znaju šta treba da se uredi i koliko to otprilike košta (stvari bi morale da budu transparentne). Ovo je napisano bez razgovora sa ljudima iz crkve. Prosto gledajući sa strane deluje da stvari mogu da se odvijaju malo brže I da je crkvi možda potrebna pomoć svih nas. Naš Hram ne zaslužuje pleksi-glas i letve na prozorima – napisao je ovaj vernik.

POVEZANE TEME:

ČIKAGO PROSLAVIO USKRS: Pune crkve sinoć i večeras, u njima mnogo dece i mladih bračnih parova…budućnost je svetla! (FOTO GALERIJA)

CRKVA PUNA OD PONOĆI DO JUTRA! Pravoslavni Srbi bdenjem dočekali Vaskrs na severu Nemačke! (FOTO)

DANA JE POKLONILA USKRŠNJA JAJA SIROMAŠNIM KOMŠIJAMA: Naše malo nekome znači mnogo!

Izvor: Kurir
Foto: Printscreen Facebook / Serbian Orthodox Cathedral of St. Sava in New York – Саборна црква Св. Саве

YOU MAY LIKE

"NIJE BIO TAKAV, PROMENIO SE U PUBERTETU": Ispovest majke dečaka koji je izvršio masakr u školi!
MLADI SRBIN NA TRAGU VELIKOG IZUMA: Vidak je doktorand i dobitnik nagrade "Mihajlo Pupin", njegov trojanski konj mogao bi biti lek za rak! (FOTO)
"DEPORTUJTE GA, NIJE GA BRIGA": Britanac napisao šokantan tekst o Novaku Đokoviću i Kosmetu!
PODRŠKA IZ PARIZA: Francuska teniserka igra u patikama sa srpskom trobojkom i hramom Svetog Save! (FOTO)
OGLASIO SE ROLAN GAROS: Evo da li će Nole biti kažnjen zbog poruke "Kosovo je srce Srbije"!
RODIO SE KAO SULEJMAN, SADA JE DUŠAN: Nisam prešao u pravoslavlje, samo sam mu se vratio!
MESTO GDE JE BOG ŽIV: Patrijarh Pavle pre 30 godina spasao srpski manastir u Americi, danas u njega po lek dolaze oboleli od kancera! (FOTO GALERIJA)
NAJBOLJE PRISILNO SLETANJE U ISTORIJI: Pad bez ijedne žrtve! (VIDEO)