Chicago
82°
Sunny
6:47 am6:32 pm CDT
Feels like: 84°F
Wind: 5mph SE
Humidity: 50%
Pressure: 30.25"Hg
UV index: 5
MonTueWed
81/63°F
82/68°F
81/64°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRPSKI POLITIČARI O RATU U UKRAJINI: Vučić se obraća sutra, Dačić protiv sankcija Rusiji. Tadić: Rusija je izvršila agresiju

Predsednik Aleksandar Vučić obratiće se javnosti sutra između 18 i 20 sati, u vezi sa krizom u Ukrajini i izneti stav Srbije po tom pitanju, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu.

Takođe, u toku su konsultacije predsednika Srbije sa mnogim predsednicima i premijerima širom sveta, kako bi Srbija mogla da donese najbolje odluke u skladu sa sopstvenim nacionalnim interesima.

Ranije danas, održana je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je razmatrana situacija u regionu i Ukrajini, a nova sednica tog tela biće održana sutra u 16 sati.

U Palati Srbija u toku je i sednica Vlade Srbije, kojoj prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

Takođe, predsednik je u toku prepodneva razgovarao i sa ambasadorima Kvinte i šefom Delegacije EU u Srbiji, a nakon tog sastanka navedeno je da će sve informacije o stavovima koje su strane iznele na tom sastanku, biti objavljene u narednih 36 sati.

I dok je zvanični Beograd za sada bez komentara, predsednik Socijalistčke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je za RTS da se Srbija ne sme pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana.

Dačić je mišljenja da Srbija ne treba da se pridružuje nikakvim sankcijama.

“Jel’ smo mi (Srbija) energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo, moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako Rusija i Kina prestanu da nas brane“, rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da se kriza u Ukrajini dogodila jer zapad nije poštovao dogovor da NATO ne ide na istok.

“Moramo balansirati, i ukrajinski i ruski narod će platiti veliku cenu. Apelujemo na mir”, kazao je Dačić.

S druge strane, predsednik SDS Boris Tadić izjavio je da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Tadić je rekao da “Srbija ne može da podrži priznanje Donjecka i Luganjska, jer je to suprotno njenim interesima zbog Kosova i Metohije”.

“Ako smo mi osuđivali invaziju na Srbiju, mi sada ne možemo da podržimo to priznanje. Moramo imati izbalansiranu politiku”, kazao je on.

Tadić je, međutim, dodao da će veliki problem biti kada EU bude pritiskala Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

Izvor: Nova/Agencije Foto: FoNet/Nenad Đorđević

YOU MAY LIKE