Connect with us

Srbija

SRPSKI MEDVEDI JE PRVU JEDU POSLE ZIMSKOG SNA: Ova biljka sa padina Jelice čisti organizam od glave do pete, jača jetru i žuč!

Published

on

Ako na planini ostetite miris belog luka budite sigurni da se u blizini nalazi sremuš. Moćna samonikla biljka koja posle duge zime obnavlja telo i čisti organizam od glave do pete. Nadaleko je poznat i kao medveđi luk, jer krepi i ove krupne životinje.

Nakon zimskog sna, prvo što potraže po šumi jeste ovaj divlji beli luk. Za njih je to vitaminska bomba koja ih nakon hibernacije vraća u život. Pojedu ovo tri, četiri puta i okrepe se. Ne kaže se uzalud – zdrav kao medved”, rekao je Zoran Ćeriman iz Čačka, kod koga je na Zelenoj pijaci već godinama unazad, u ovo doba, najprodavaniji upravo sremuš.

BERE SE U MAJU: Domaćice krenule u akciju

Sezona njegovog branja traje u maju, a na padinama Jelice ima ga u izobilju. Berači se kući vraćaju sa punim korpama divljeg belog luka, a veoma tražen bio je u vreme vanrednog stanja. Oni koji dobro poznaju lekovito bilje kažu da sremuš čisti organizam od toksina, ima antibaktirijsko i antivirusno dejstvo.

KRVNI SUDOVI, JETRA, ŽUČ: Sremuš jača organizam i dobar je za više organa

“Vrlo je zdrava za krvne sudove, za jetru i žuč. Može se koristiti kao salata, začin, a žene od njega prave pite i meleme. Najbolji je kad se napravi sa rakijom komovicom. Isecka se i stavi u flašu. Miris belog luka ova biljka ima samo dok se jede, a posle se ne zadržava i ne isparava. Po izgledu najviše liči na đurđevak”, kaže Biljana Đorđević iz sela Slatinska banja podno Jelice.

PRVI OBROK MEDVEDA POSLE ZIMSKOG SNA: Sremuš

Ono što je siguno jeste da sremuš višestruko pomaže i to na nekoliko načina, jer se iz njegove berbe svi vrate preporođeni. Boravak u šumi i potraga za biljem puni baterije, naročito sad posle perioda izolacije i boravka u zatvorenom prostoru.

Izvor/Foto: RINA

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement