Connect with us

Dijaspora

SRPSKI LEKAR OSTAO U AVGANISTANU: Osećam odgovornost, ljudima su potrebni hrana, novac i lekovi!

Published

on

Kako izgleda život onih koje su za sobom ostavile poslednje strane trupe nakon što su odletele iz Avganistana? Srpski lekar ispričao je svoje viđenje svega što se događa u zemlji od kad su vlast počeli da preuzimaju talibani, prenosi BBC.

Pokrajina Helmand na jugu, gde su tokom sukoba bile stacionirane britanske snage, pala je u ruke talibana 13. avgusta. Glavni grad pokrajine Laškar Gah doživeo je neke od najžešćih borbi u nedeljama pre toga.

Zakačene za oglasnu tablu ordinacije doktora Viktora Uroševića nalaze se male najlonske kese sa mecima. „To zovemo našim zidom sramote”, kaže on, dok skida jednu da bi je pokazao u kameru tokom video intervjua. Većina su meci velikog kalibra koje je izvadio iz mladih pacijenata, kaže on.

Doktor Urošević radi na klinici za traumatologiju u Laškar Gahu. Sad kad su se borbe okončale, odeljenja više nisu prepuna kao što su bila pre samo nekoliko nedelja. Bombe i meci su prestali da lete, a ulice su napolju tihe.

„Veoma je čudno, ovde sam već nekoliko godina, ali nikad nije bilo ovoliko mirno”, kaže on. Doživljavam to kao zatišje pred buru, nadam se da grešim, ali videćemo.” Mnoge zgrade su oštećene ili uništene u bombardovanju Laškara, a porodice koje su pobegle tokom sukoba vratile su sa da bi zatekle domove u ruševinama, kaže doktor Urošević.

„Spavaju ispred džamije, spavaju na ulicama”, kaže on. „Nemaju novaca da rekonstruišu domove i zato su mnogi od njih završili kao beskućnici ili su prisiljeni da odsednu kod rodbine.” On kaže da su mnoge porodice iz ovog kraja već živele u siromaštvu, jedva obezbeđujući obroke tokom dana.

Sad kad su banke zatvorene već danima, nemogućnost pristupa novcu samo je pogoršalo problem. Mnogi strani humanitarni radnici koji bi delili ovakvu vrstu pomoći napustili su zemlju kad su talibani preuzeli vlast. Doktor Urošević, iz Srbije, jedan je od onih koji je odlučio da ostane.

„Imamo odgovornost, mi smo jedini traumatološki centar u pokrajini”, kaže on. „Ljudima je potrebna hrana, potreban im je novac, potrebni su im lekovi.”

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: BBC
Foto: Printscreen YouTube / CGTN

Advertisement