Connect with us

Balkan

SRPSKI KORENI DRAŽENA PETROVIĆA: Otac hrvatskog asa se nikada nije odrekao pravoslavlja!

Published

on

Jovan Petrović, otac Dražena Petrovića, preminuo je u 94. godini posle kraće bolesti.

Jovan i supruga Biserka svetu su podarili jedan od najpoznatijih košarkaških bratskih dueta, Dražena i Aleksandra Petrovića. Dražen je tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj 1993. godine.

Često se u javnosti provlačila priča o mešovitom braku Srbina i Hrvatice i o tome da li je Jovan promenio ime u Jole i prešao u katoličanstvo.

Jovan je Srbin i pravoslavac poreklom iz Trebinja. Poslom je iz Trebinja prešao u Šibenik, gde je radio kao policijski službenik i gde je upoznao Biserku sa kojom je 62 godine bio u braku.

“Nepobitna je istina da moj stric nikada nije ni pomislio da menja svoju pradedovsku veru, kao ni ime, koje nosi već 93 godine”, rekao je Branko Petrović, sin Jovanovog rođenog brata Rista, koji živi u Zemunu.

Jole Petrović je ime dobio na krštenju u pravoslavnoj crkvi u rodnoj Zagori kod Trebinja, po Joli Jokanoviću, majčinom ocu. Njegovi otac i majka, Jovo i Cvijeta, bili su Srbi pravoslavci, kao i svi njihovi preci na razgranatim porodičnim stablima.

Zanimljivo je da su se u prošlosti u medijima “provlačile” i druge greške sa njegovim poreklom, kao i njegove porodice. Tako je, na primer, više puta napisano da su “Aco i Dražen, po ocu poreklom Crnogorci”.

Taj zaključak je verovatno izveden iz činjenice da su Jolini daleki preci, još u osamnaestom veku, preselili u trebinjska brda, odnosno u Zagoru, iz Stare Hercegovine, srpske oblasti na severu današnje Crne Gore.

Provlačena je kroz javnost i teza da su Aco i Dražen hrvatski reprezentativci, a Aco, kao igrač nikada nije nosio dres samostalne Hrvatske, karijeru je završio pre raspada Jugoslavije, ali je kasnije bio selektor nacionalne selekcije.

SLAVNI ROĐACI

Polemika o poreklu košarkaškog asa Dražena Petrovića, ne prestaje ni danas. Dok se Draženov stariji brat Aleksandar, takođe košarkaš, danas trener, deklariše kao Hrvat, rodoslov porodice Petrović pokazuje da i sa očeve strane itekako ima srpske krvi, ali to nije sve.

Stablo dve familije po očevim stranama, pokazuje da su braća Petrović veoma bliski rođaci našeg košarkaškog asa Dejana Bodiroge.

U ekskluzivnom razgovoru za Kurir o tome je govorila i Draženova majka Biserka, koja je u Bodirogi, videla deo mlađeg sina. Dejan je u Petroviću imao idola, čak je i neke njegove pokrete koristio u igri.

“Dejan je čak imao i hod sličan Draženovom. Bio je najbolji evropski košarkaš iako nikada nije otišao u NBA”, rekla je.

Ona je takođe potvrdila da njen suprug ima familiju u Srbiji

“U Zrenjaninu i Zemunu. Moj suprug je ostao poslednji, svi su preminuli, braća i sestre. Ostala je supruga od jednog brata. Jole je živeo u Dubrovniku kao mali, pa je dobio stipendiju u Šibeniku, gde smo se i upoznali”, objasnila je.

Priča o porodičnim vezama braće Petrović i Dejana Bodiroge počinje ovako. Rođeni brat i sestra Jovan i Gospava su iz rodne Hercegovine pošli u svet. Jovan je ka Šibeniku i Hrvatskoj, a Gospava Petrović ka Srbiji, odnosno Vojvodini.

Jovan, Draženov i Aleksandrov deda imao je sina, takođe Jovana, koji je zbog službe u Ministarstvu unutrašnjih poslova Jugoslavije otišao u Šibenik, postao Jole, upoznao Biserku – oženio se i dobio dvojicu sinova, košarkaše Aleksandra i Dražena. Sa druge strane, Gospava Petrović se udala i postala Gospava Bodiroga, a jedno od njenih sedmoro dece, Vaso, imao je sinove Željka i Dejana Bodirogu.

Tu priču je čuvenom sportskom novinaru i publicisti Vladimiru Stankoviću potvrdio Dejana Bodiroge koji je ispričao da je kao kadetski reprezentativac na jednim od priprema u Zagrebu upoznao Dražena, ali nije znao da su rođaci.

Ipak, manje se zna da je košarkaški Mocart, kako su ga zvali zbog bravura na terenu, rođak sa Milenkom Savovićem, legendarnim košarkašem Partizana, kome su navijači skandirali “Sveti Sava”. Milenko je bio nezamenjivi član crno-belih i kapiten 80-tih godina, a u svojoj karijeri branio je samo boje Partizana i jednu sezonu španske Granade.

Milenko je poreklom Hercegovac, kao i Draženov otac, pa otud i rodbinska povezanost.

“Petrovići su moji rođaci. Jole Petrović me svaki put, kada smo igrali u Šibeniku, sačekao da me pozdravi i pita za rodbinu”, otkrio je Savović sojevremeno na Tviteru.

Najveći Savovićev uspeh u Partizanu došao je 1992, kada je kao sportski direktor crno-belih stigao do titule šampiona Evrope. I kao igrač je bio uspešan, osvojio je tri titule šampiona Jugoslavije, tri puta je bio najbolji u domaćem kupu, a učestvovao je u osvajanju sve tri titule u Kupu Radivoja Koraća.

Prema rečima, Arnoa Gujona „Evropa nostra“ je ozbiljna organizacija i nije baš naklonjena Srbiji i ako ona govori o ugroženosti srpske svetinje, to znači da je situacija jako loša!

Posted by Serbian Times on Tuesday, April 27, 2021

Izvor: Kurir
Foto: Wikimedia Creative Commons

Advertisement