Chicago
46°
Делимично облачно
6:57 am4:20 pm CST
Осећај: 39°F
Ветар: 15mph SW
Влажност: 61%
Притисак: 29.82"Hg
УВ индекс: 1
ПетСубНед
45/41°F
45/39°F
41/32°F

Published 1 godina ranije

By admin

SRPSKI KLASIK U SRCU FRANCUSKE: Otvorena izložba slika Ilije Bašićevića Bosilja u Parizu! (FOTO)

Direktor Кulturnog centra Srbije u Parizu Natali Beljanski otvorila je večeras u prostoru galerije centra multimedijalnu izložbu “Svet po Iliji” posvećenu umetničkom opusu Ilije Bašičevića Bosilja

Ilija Bašičević Bosilj smatra se svetskim klasikom nekonvencionalne umetnosti, a njegova dela baštine međunarodne zbirke mnogih uglednih institucija, među kojima i Centar Pompidu u Parizu, u neposrednoj blizini našeg kulturnog centra, koji je ove godine po prvi put otvorio i odeljenje art brut umetnosti.

Publika će moći da pogleda reprezentativna dela iz zbirke Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, iz kolekcije Oto Bihalji-Merin i Muzeja naivne umetnosti Ilijanum u Šidu.

Izložbu prati bogat trojezični katalog sa tekstom Barbare Safarove, renomirane autorke iz Pariza, kao i projekcija dokumentarnog filma o Iliji Bašičeviću Bosilju i virtuelnoj šetnji kroz izložbenii prostor muzeja Ilijanum.

Srpski kulturni centar u Parizu ovom izložbom nastavlja da promoviše srpsku kulturu i umetnost u Francuskoj. Predstavljanjem potencijala naših umetnika publici u Parizu, koji je oduvek bio glavna stanica najznačajnijih srpskih umetnika, pomaže se ne samo u promociji naših umetnika, već se stvaraju i uslovi za buduće projekte i saradnju u oblasti umetnosti.

Izložbu će publika moći da pogleda od 13. do 29. oktobra 2022, od utorka do subote, u vremenu od 11:30 do 19:30 sati.

Ilija Bašićević Bosilj (Šid, 1895-1972)

Svoje prve slike uradio je 1957, a od 1958. godine počeo je da slika sa uljanim bojama. Za života je izlagao širom Evrope (Amsterdam, Minhen, Milano, Dortmund, Bazel, Cirih, Pariz, Rim, Đenova), u Japanu (Tokio, Osaka) i Južnoj Americi (Meksiko Siti). U Galeriji “St. Etjen” u Njujorku organizovana je njegova samostalna izložba 2006. godine, a 2007. londonski magazin Raw Vision ga je uvrstio u 50 klasika Art Brut umetnosti. Te i 2008. godine njegova dela su izlagana uz velikane kao što su Pikaso, Šagal, Кle, Кandinski i Šile, a reprodukcija Ilijine slike Ptice je objavljena i u Njujork Tajmsu.

Njagove slike se nalaze u mnogobrojnim poznatim kolekcijama i muzejima (Muzej Art Bruta u Lozani, Muzej Anatol Žakovski u Nici, Кolekcija Кarla Pontija, Rokfelera, Maks Bila, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i dr). Pre smrti, veliki deo svoje kolekcije ostavio je rodnom Šidu, formirajući tako Muzej naivne umetnosti „Ilijanum”.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor i Foto: Svet po Iliji / Кulturni centar Srbije u Parizu

YOU MAY LIKE