Chicago, IL
54°
Partly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 50°F
Wind: 10mph E
Humidity: 55%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
54°F
55°F
55°F
57°F
59°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
57°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 2 years ago

By admin

SRPSKI HEROJ SAHRANJEN U ČIKAGU: Ratnog veterana Valtera Nogulića (101) odlikovala dva američka predsednika! (VIDEO)

Američki ratni veteran i heroj srpskog porekla Valter “Vif” Nogulić, koji je učestvovao u borbama tokom Dana D, sahranjen je u Čikagu gde je proveo svoj čitav mirnodopski život.

Nogulić je bio učesnik jednog od najvažnijih događaja u modernoj istoriji, Danu D, kada su se savezničke trupe iskrcale u Normandiji u Francuskoj, i pokrenile ofanzivu na Berlin tokom Drugog svetskog rata.

Nogulić je dobio nadimak “Vif” zbog svoje impresivne brzine na fudbalskim i bejzbol terenima.

Veteran je sahranjen uz sve počasti, a službu je obavio sveštenik Aleksandar Petrović, paroh crkve Svetog Stefana Dečanskog, koju je Nogulić svojevremeno osnovao sa drugim Srbima iz Čikaga. Tim za vojne sahrane 88. divizije uručio je američku zastavu Nogulićevoj porodici u ime predsednika Sjedinjenih Država i američke vojske.

“Voleo je što je imao priliku da služi”, rekla je Noguličeva ćerka Natalija.

Nogulić je preminuo 19. avgusta u 101. godini. Bio je diplomac “Lane Tech High-a”, a za svoje zasluge u vojsci odlikovan je Purpurnim srcem, Bronzanom zvezdom i sa dva predsednička priznanja.

“Pitala sam ga: ‘Kako si preživeo?’ Bio je ranjen, i naravno, dobio je Purpurno srce. Rekao je: ‘Znaš dušo, jednostavno nisam razmišljao o tome. Samo sam nastavio dalje.’ Imao je mnogo vere“, rekla je njegova ćerka Natalija Nogulić, inače glumica rođena u Čikagu, najpoznatija po ulogama u “Zvezdanim stazama: Sledeća generacija” i “Božićni odmor”.

Natalija Nogulić je istakla kako je vera bila sastavni deo života njenog oca.

“Dan nakon što se vratio, još uvek u uniformi, otišao je u crkvu da zapali sveću i zahvali se što je preživeo i tada ga je moja mama ugledala iz hora i rekla: ‘Udajem se za tog vojnika'”, ispričala je.

Nogulić i njegova supruga Helen želeli su da imaju crkvu za srpsku zajednicu u Albani Parku, pa su tako 1964. godine zajedno sa još 18 porodica osnovali srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Stefana Dečanskog.

Danas, ova parohija broji više od 350 članova.

“Njihovo zaveštanje su ljubav prema Bogu i ljuba prema našoj prelepoj zajednici”, rekao je pop Aleksandar Petrović.

“Znam da su i moja majka i otac ljudi koji neće biti zaboravljeni”, istakao je Кrist Nogulić, Valterov sin.

Pre samo tri meseca, Nogulić je održao predavanje o svojim verskim stavovima na času nedeljne škole u ​​Gimnaziji Sveti Vasilije Ostroški.

“Ako ne volite Boga, ne volite ni sebe. Volite svoju porodicu, budite im odani i ostanite blizu njih”, rekao je tada Nogulić, koji je osim prelepe crkve i lepih uspomena u životima mnogih ljudi, ostavio i troje dece i dvoje unučadi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Serbian Times / CBS News
Foto: Printscreen YouTube / CBS Chicago

YOU MAY LIKE