Chicago, IL
72°
Mostly Cloudy
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 18mph ESE
Humidity: 56%
Pressure: 29.77"Hg
UV index: 2
5 pm6 pm7 pm8 pm9 pm
72°F
73°F
70°F
70°F
68°F
WedThuFriSatSun
66°F / 48°F
55°F / 43°F
55°F / 39°F
50°F / 37°F
54°F / 41°F

Published 3 years ago

By admin

SRPSKI HEROJ AMERIČKOG IMENA: Ovo je Džordž Vujnović, obaveštajac i heroj koji je tražio da ga sahrane u otadžbini! (VIDEO)

Džordž Vujnović bio je američki obaveštajni oficir Kancelarije za strateške službe tokom Drugog svetskog rata i jedini je američki heroj koji je sahranjen u Beogradu.

Poznat je kao organizator Operacije Halijard, najuspešnije spasilačke misije u istoriji, tokom koje je evakuisano više od 500 srušenih savezničkih vazduhoplovaca iz Srbije. Oni su spaseni zahvaljujući hrabrosti srpskog naroda i Jugoslovenske kraljevske vojske, kojom je komandovao Draža Mihailović.

Vujnović je rukovodio akcijom iz Barija u Italiji i tokom njenog trajanja nije kročio u Srbiju.

Vujnovićeva unuka Džulija Vilkinson došla je ove godine prvi put u Pranjane na obeležavanje 75 godina misije Halijard. S njom su bile i njena majka Ksenija i dve polusestre.

“Dolazak ovde doživljavam veoma emotivno. Deda je mnogo voleo Srbiju. Pričao mi je o misiji Halijard odmalena. Ponosio se njom. Celog života je s divljenjem isticao koliko se srpski narod u njoj žrtvovao”, rekla je Džulija za B92.

Iako je, kaže, bio rat i nisu imali dovoljno hrane ni za sebe, davali su je prvo vazduhoplovcima, da bi im pomogli da ojačaju.

“Brinuli su o njima kao da su im najrođeniji i tako rizikovali i svoje i živote svojih porodica jer su Nemci pomoć saveznicima kažnjavali streljanjem”, priča unuka Džordža Vujnovića, koji je odlikovan Bronzanom zvezdom za misiju Halijard.

“Deda mi je stalno pričao o tome. Najviše detalja saznala sam kada je javno objavljeno da je on organizovao spasavanje. Pre toga iz političkih i diplomatskih razloga nije bilo dozvoljeno pričati o Operaciji Halijard”, kaže unuka organizatora misije, koja je simbol prijateljstva i savezništva Srbije i Amerike.

HEROJ SRBIJE I AMERIKE: Džordž Vujnović

Sve što je čula od svog dede, zajedno s njegovom životnom pričom, ispričala je u video-materijalu u kojem je sama i narator. Autor video-materijala je Bojan Dragićević, animaciju je radio Igor Vujčić, a napravljen je uz saradnju s Ministarstvom kulture i informisanja Vlade Srbije.

Obeležavanje misije Halijard organizuje Fondacija misija Halijard na čijem je čelu Džon Kapelo. Oni su zaslužni i za otkrivanje istine o tome šta se dešavalo tokom ove operacije.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: B92
Foto: Printscreen YouTube / Trivalia Serbia

YOU MAY LIKE