Chicago, IL
37°
Clear
6:25 am5:40 pm CST
Feels like: 28°F
Wind: 14mph S
Humidity: 44%
Pressure: 30.31"Hg
UV index: 0
1 am2 am3 am4 am5 am
37°F
36°F
34°F
32°F
32°F
FriSatSunMonTue
46°F / 36°F
55°F / 45°F
66°F / 52°F
68°F / 43°F
46°F / 36°F

Published 3 months ago

By Serbian Times

SRPSKI FIZIČARI NA ISTORIJSKOM ZADATKU: Putuju u Kinu da istražuju čuvenu “božansku česticu”! (VIDEO)

Institut za nuklearne nauke „Vinča“ i Institut za fiziku visokih energija Kineske akademije nauka potpisali su sporazume o saradnji za projekte daljeg proučavanja Higsovog bozona, takozvane “božanske čestice”, sa ciljem da se dodatno objasni struktura univerzuma i njegova budućnost. Buduća saradnja velika je prilika za naše naučnike da daju svoj doprinos u pronalaženju odgovora na pitanja koja zanimaju naučnu javnost širom sveta.

Gošća Jutarnjeg progama RTS, Ivanka Božović, naučni savetnik u Institutu „Vinča“ i rukovodilac tima na projektu buduće fabrike u Kini, objašnjava da je Higsov bozon slučajno dobio naziv „božja čestica“ kada je fizičar Leon Lederman pokušao da publikuje svoju knjigu pod nazivom Prokleta čestica što bi na engleskom bilo God Damned Particle, što se izdavaču učinilo neprimerenim pa je zadržao samo God i tako je Higsov bozon postao i ostao božja čestica.

„Međutim, uzevši u obzir ulogu koju može imati u našem razumevanju Univerzuma, moguće da će taj svoj naziv i opravdati“, dodaje Božovićeva.

Zašto je važna ova vrsta istraživanja

U svakodnevnom životu, običnim ljudima se čini da njihov život nema bilo kakve veze sa naučnim israživanjima kao što je kvantno tuneliranje, teorija relativnosti ili struktura atoma, međutim onog časa kada u ruke uzmemo mobilni telefon, uključimo GPS ili odemo na magnetnu rezonancu, baštinimo upravo te teorije koje nam se čine daleke i apstraktne, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

„Izazovi su da otkrijemo zapravo koju još ulogu Higsov bozonima. Jer otkrićem Higsovog bozona 2012. godine u Cernu je potvrđen mehanizam njegovog delovanja, međutim, važnost tačnog poznavanja njegovih svojstava i uloge koje može da ima u objašnjenju zašto je Univerzum ovakav kakav je, motiviše nas da pravimo ‘Higsove fabrike’. To su ti budući projekti kakav je i projekat u Kini, cirkularnog elektropozitronskog sudarača koji će proizvoditi milione ovih čestica i omogućiti merenja velike tačnosti“, objašnjava Ivanka Božović.

PROČITAJTE VIŠE:

Saradnja u dva pravca

Saradnja Instituta Vinča i Instituta za fiziku visokih energija Kineske akademije nauka odvijaće se u dva pravca. Jedan je da će naši naučnici raditi potpunu simulaciju merenja koji će se izvršiti na tom sudaraču.

„To je jedan vrlo interesantan poduhvat, jer kada krenete u punu simulaciju i analizu sa ciljem da odredite tačnost kojom će neko svojstvo Higsovog bozona biti mereno, vi sedite u svojevrsni vremeplov i gledate očima možda vašeg deteta ili vašeg unuka koji će u tom eksperimentu učestvovati“, napominje Božovićeva.

Drugi aspekt saradnje se odvija u čitavom nizu istraživanja na kojima će tim naučnika iz Instituta Vinča doprineti u dizajniranju detektora, odnosno instrumentaciji za taj eksperiment.

„Takvih zadataka je mnogo i potreba za ekspertskim uslugama timova širom sveta je velika. Iz tog razloga ovakve i slične projekte realizuje celokupna međunarodna naučna zajednica“, ističe naučnica.

Ono što je važno naglasiti, dodaje Ivanka Božović, jeste da Institut Vinča ima dugogodišnju ekspertizu koja omogućava da naša zemlja u ovoj oblasti zaista ide u korak sa najnaprednijim zemljama sveta.

POVEZANE TEME:

ANDREJ JE PRAVI MALI GENIJALAC: Dečak iz Sremčice postao šampion sveta u mentalnoj aritmetici!

AMERIKANKA OTKRILA 10 STVARI ZBOG KOJIH VOLI SRBIJU: Hram Svetog Save ostavio je bez reči, a evo zbog čega je zasvirala harmoniku! (VIDEO)

VELIKI USPEH U NEOČEKIVANOJ OBLASTI: Univerzitet u Beogradu među prvih 400 na Šangajskoj listi!

Izvor: RTS
Foto: iStock

YOU MAY LIKE