Chicago, IL
39°
Cloudy
6:01 am7:37 pm CDT
Feels like: 34°F
Wind: 12mph WNW
Humidity: 53%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
10 pm11 pm12 am1 am2 am
41°F
39°F
41°F
41°F
39°F
SunMonTueWedThu
57°F / 41°F
66°F / 52°F
59°F / 37°F
45°F / 37°F
57°F / 46°F

Published 2 months ago

By Antonije Kovačević

SRPSKI BIZNISMEN TUŽIO VLADIKE I EPARHIJE SPC U AMERICI: Sudski spor zbog obnove izgorele crkve u Njujorku, milioni dolara u igri!

Američki biznismen srpskog porekla Don Živković, čija je građevinska kompanija “Zivkovic Connolly Architects” izvodila radove na obnovi crkve Svetog Save u Njujorku koja je izgorela u požaru na Uskrs 2016.godine, podneo je tužbu protiv Srpske pravoslavne crkve saznaje Serbian Times iz dobro obaveštenih izvora.

Živković, koji je od 2017 do 2021.godine sa svojom kompanijom radio na obnovi i restauraciji crkve, u tužbi koju je adresirao na nekoliko adresa (Eparhije SPC u SAD i Kanadi, Srpsku pravoslavnu crkvu u Severnoj, Centralnoj i Južnoj Americi, Istočnoameričku eparhiju SPC, Crkvu Svetog Save u Njujorku i Odbor poverenika crkve Svetog Save) traži da mu se isplati 411,466 dolara na ime troškova dodatnih radova.

Ovaj sudski spor bio je i jedan od razloga prošlonedeljne posete patrijarha srpskog Porfirija, uz godišnju skupštinu Crkveno-školske opštine Sveti Sava, koja se nalazi pod njegovom direktnom upravom. Podsećamo, Porfirije je u Njujorku boravio od 16 do 21.februara, a tokom posete imao je više radnih sastanaka u vezi sa nastavkom obnove Saborne crkve i parohijskog domaNjujorku.

Suština sukoba između Dona Živkovića sa jedne, i crkvene uprave sa druge strane, koja je rezultirala ovom tužbom, jeste u tome da radovi koje je Živkovićeva kompanija naknadno izvodila na crkvi, barem po rečima ljudi iz Uprave, nisu bili odobreni sa njihove strane.

-Živkovićeva kompanija je bila dužna da sve dodatne radove koji nisu bili predmet preliminarnog ugovora o obnovi crkve prijavi i prosledi na odobrenje crkvenoj upravi. Oni to nisu učinili već su Upravu doveli svršen čin tako što su samo poslali fakture za izvršene radove, koje ovi nisu želeli da plate, kaže za Serbian Times dobro obavešteni izvor iz crkvenih krugova.

DUGO ČEKANA LITURGIJA: Patrijarh je prošle godine služio u crkvi svetog Save na Božić

On takođe dodaje da se obnova crkve odužila mimo svih planova, kao i da su troškovi obnove prevazišli sve procene i očekivanja:

-Iako je procenjeno da će do sada obavljeni radovi na renoviranju spaljenog hrama koštati nešto preko 3 miliona dolara trošak se u međuvremenu popeo na više od 8 miliona dolara. Zbog toga je svojevremeno 2017. došlo i do sukoba između Povjereništva, osnovanog od strane skupštine Crkveno školske opštine, a sastavljenog od stručnjaka na polju finansija, prava i trgovine nekretninama, i vladike Irineja. Povereništvo je tada podnelo ostavku zbog sukoba interesa Dona Živkovića, koji se prvo volonterski prijavio da vodi obnovu crkve, a onda je unajmio svoju arhitektonsku firmu “Živković Konoli” kao izvođača radova.

Zanimljivo da je Don Živković, svojevremeno angažovan na preporuku vladike istočno-američkog Irineja (Dobrijevića), sa kojim je sada u sudskom sporu. Živković je Srbin poreklom iz Australije, gde je svojevremeno i upoznao Irineja, koji je tamo službovao kao vladika pre dolaska u Ameriku.

SUDSKI SPOR SA ČOVEKOM KOGA JE SVOJEVREMENO PREPORUČIO: Vladika Irinej

Valja podsetiti da su obnova izgorelog hrama, smene sveštenika Živojina Jakovljevića i višegodišnji sukobi koje su tim povodima imali parohijani, crkvena uprava i vladika istočnoamerički Irinej (Dobrijević) bili su razlog da se odlukom Sinoda SPC od 21. decembra 2021. godine Crkveno-školska opština Svetog Save i pripadajuća parohija poveri na duhovno staranje i upravljanje patrijarhu Porfiriju.

Treba istaći da je mnogo bure između parohijana, Uprave i vladike Irineja izazvala i ponuda za otkup vazdušnih prava za izgradnju oblakodera na parkingu koji se nalazi neposredno pored crkve Svetog Save na Menhetnu. Prvobitna ponuda od 80 miliona dolara kasnije je povećana na celih 100 miliona, a sukobi su nastali oko toga ko je ovlašćen da direktno pregovara sa investitorima koji su bili zainteresovani za izgradnju poslovne zgrade.

U tim previranjima mogle su se čuti i optužbe da je crkva namerno zapaljena da bi dogovor o prodaji vazdušnih prava što brže bio postignut.

Tokom prošlogodišnjeg obilaska parohije Svetog Save u Njujorku patrijarh je istakao kako obnova crkve mora ići brže, o čemu je Serbian Times pisao.

Tekst: Serbian Times Foto: Privatna arhiva

PROČITAJTE JOŠ:

AFERA “OBNOVA SPALJENE CRKVE”: Vladika Irinej smenio sveštenika koji je tražio zaštitu patrijarha

SLUČAJ CRKVE SV. SAVE U NJUJORKU: Eparhija kupila rezidenciju za 2 miliona $, a novca za obnovu spaljene svetinje nema

SENZACIONALNO, RADMILA MILENTIJEVIĆ: Srpsku crkvu u Njujorku su zapalili napalmom, to mi je priznao vladika Irinej!

ODGOVOR VLADICI IRINEJU: Nekima je u interesu da crkva u Njujorku bankrotrira i da izgubimo 100 miliona $

YOU MAY LIKE