Chicago
72°
Clear
6:49 am6:29 pm CDT
Feels like: 72°F
Wind: 3mph S
Humidity: 66%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
WedThuFri
81/64°F
75/54°F
59/46°F

Published 2 months ago

By Serbian Times

SRPSKA TRADICIJA ZA CEO SVET: Počeo Sabor u Guči, najveća i najluđa smotra trubača na planeti! (FOTO, VIDEO)

Podizanjem saborske zastave 62. put počela je najveća smotra limenih instrumenata na Blakanu.

Sabor trubača u Guči već decenijama okuplja na stotine hiljada posetilaca iz čitavog sveta i najbolje trubače, za koje učešće na ovoj manifestaciji i nastup na velikoj pozornici znači život.

Tradicionalno je ova svetkovina započela intoniranjem himne “Sa Ovčara i Kablara”, a domaćin je proslavljeni sportista, poreklom Dragačevac, Željko Tanasković.

-Velika mi je čast da vas pozdravim kao domaćin. Izuzetno je i posebna emocija kad vas prepoznaju vaši ljudi. Danas se odavde šalje poruka da Srbija čuva svoju tradiciju i da je posebna. Ova tradicija se prenosi sa koleno na koleno i mlade generacije znaju šta znači Sabor trubača u Guči i to je ono najvaznije, poručio je Tanaskovic iz centra Guče.

Guča je ne samo nacionalni, već i svetski fenomen. Sabor trubača je odavno prestao da bude samo lokalna svetkovina, a za ovih šest decenija postala je istinski i suštinski važna za naš narod.

Koliko je ljudi i nakon duže od pola veka vole pokazuje puna dragačevska varošica na samom otvaranju.

Na ovogodišnjem Saboru svoje snage odmerice 16 seniorskih orkestara, a muzički urednik, istaknuti trubač, Dejan Lazarević ističe da će pred žirijem biti izuzetno težak zadatak.

-Guča je proslavila mnoga imena, ovo je festival za koji se čulo i koji ide u korak sa velikim svetskim festivalima. Velika mi je čast što sam ponovo dobio ovako veliki zadatak, a i ove godine smo se trudili da trubu vratimo korenima”, naglasio je za RINU Lazarević.

Guča u danima Sabora ima višestruko više stanovnika, i postaje najveselije mesto na Balkanu. Iako su prošle decenije od prvog Sabora, i dalje ova manifestacija čuva srpsku tradiciju i običaje.

Očekuje se da ovogodišnji Sabor trubača u Guči koji će trajati do 13. avgusta, obori sve rekorde posećenosti i da će dragačevsku varošica tokom narednih saborskih dana posetito preko 100.000 ljudi.

POVEZANE TEME:

“OČI SU MI ZASUZILE, NISAM MOGLA TO DA IZDRŽIM”: Mušterija jednim gestom rasplakala Špankinju koja radi u Srbiji! (VIDEO)

U MALOJ CRKVI VELIKA ČUDA: Sveštenik Aleksandar tvrdi da mu je molitva u ovoj svetinji donela najveći božji dar!

AVRAM JE NAJSTARIJI SRPSKI PILOT: Napunio je 100 godina, a evo koliko sati letenja ima iza sebe!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE