Connect with us

Srbija

SRPSKA TEKILOVAČA: Dragan Jovanović gaji agavu, a iz njegovih burića poteklo je meksičko piće! (FOTO)

Published

on

Кada kažemo Šumadija, uglavnom je prva asocijacija na vinograde ili i tradicionalnu rakiju od šljive koja se prenosi sa kolena na koleno, ali Draganu Jovanoviću nadomak Topole, ovih dana kroz kazan poteklo je sasvim neobično piće, i to od biljke agava koje se proizvodi na južnoameričkom kontinentu.

„List agave se isecka na sitne komade, usitnio sam ih dodatno u muljaču za grožđe, doda se kvasac i voda. Posle previranja pristupa se pečenju kao i ostalih rakija i od jednog kazana dobije se oko 18 litara čiste tekile. Ukus je identičan kao i industrijska tekila koja se može kupiti u trgovinama, kod nas se slabo konzumira“, kazao je za RINU Dragan Jovanović poznati proizvođač rakije iz sela Zagorica.

Agava je biljka slična kaktusu ali nije, dolazi iz porodice je ljiljana i vrlo je specifičnih karakteristika.

“Njan veoma mesnati list sadrži sok koji ima slađi ukus od meda, veoma je lekovita biljka. Godinama je u mom dvorištu i uvek je tu bila kao ukras, ali sam nedavno od prijatelja saznao kako se pravi poznato piće tekila i onda sam se odlučio da pokušam”, dodao je Jovanović.

Tekila se poslužuje sa solju i kriškom limuna, dok u Meksiku se konzumira sa sangrijom, slatkim, začinjenim pićem od narandžinog soka, a dodaci mogu biti i od paradajza ili čilija, tako da se naizmenično piju jednake količine tekile.

Izvor: RINA
Foto: RINA

Advertisement