Chicago, IL
54°
Clear
6:07 am7:33 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 10mph E
Humidity: 54%
Pressure: 30.04"Hg
UV index: 0
6 am7 am8 am9 am10 am
52°F
52°F
52°F
54°F
55°F
WedThuFriSatSun
64°F / 48°F
55°F / 45°F
54°F / 41°F
48°F / 39°F
54°F / 41°F

Published 5 years ago

By admin

SRPSKA PORODICA OTKRILA SVETSKU AFERU SA MATIČNIM ĆELIJAMA: Krenuli se u Ameriku u nadi da će izlečiti ćerku, a onda je usledio šok!

Porodica Petaković je gajila nadu da će svoju sedmogodišnju ćerku koja ima autizam da izleči matičnim ćelijama koje su uzete odmah po njenom rođenju.

Međutim, stvari počinju da se komplikuju na putu od Švajcarske banke matičnih ćelija do klinike u Americi, gde je trebalo da se počne sa terapijom, kada su roditelji ustanovili da su matične ćelije uništene.

Tako je bračni par iz Srbije i otkrio aferu “Krio sejv” koja je potresala roditelje kako u Srbiji, tako i širom Evrope, o čemu je Blic pisao serijal tekstova, a s obzorim na to da je ova kompanija poznata u celom svetu i da su joj mnogi roditelji poverili matične ćelije na čuvanje.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, Rastko Petaković ispričao je čitavu priču od trenutka kada su naručili svoje matične ćelije iz skladišta u Belgiji gde su se čuvale.

Matične ćelije su, priča Petaković, iz Belgije prebačene u Ženevu i onda su poslate u Severnu Karolinu. Bile su poslate preko sertifikovane kurirske službe, ali to je upravo bio problem.

NADE JEDNOG DETETA PREKINUO ŠOK!

Petakovići su utvrdili da je do tada bila praksa da se matične ćelije šalju uz pratioca, uz tehničko lice koje je neprekidno uz paket. Pratilac ima uz sebe kontejner i u slučaju bilo kakve promene temperature ili kvara, može da ih prebaci i tako omogući da bezbedno stignu na odredište.

Ispostavilo se da je pakovanje bilo neispravno.

– Paket je propustio jedan let, pa potom drugi i čitav proces je trajao duže nego što je bilo potrebno i zbog toga što je sam uređaj bio neispravan, matične ćelije su stigle na temperati od +15, a trebalo je da stignu na tempuraturi -150, objasnio je Petaković.

Inače, Petaković je rekao da je u tom trenutku bila okončana klinička studija koja je odobrila korišćenje matičnih ćelija za tretman autizma, što je njima probudilo nadu.

Bezuspešno su pokušavali da kontaktiraju firmu “Krio sejv” i saznaju odgovore na mnoga pitanja, te su nakon mesec dana Petakovići pokrenuli sopstvenu istragu.

KLUPKO KOJE JE POČELO DA SE ODMOTAVA

– Pronašli smo ljude za koje smo mislili da mogu biti svedoci u istrazi, ljude koji su raniji bili u upravi “Krio sejva” i one koji su u tom trenutku odgovorna lica. Nakon što smo im rekli da ćemo podneti krivične prijave protiv kompanije usmeriti i ka njima, zbog čega oni odlučuju da sarađuju sa nama. Dobijamo njihove izjave i dokumentaciju koja nas je navela na pravi trag da podnesemo prijavu švajcarskim organima – navodi Petaković.

Nakon podnesene prijave klupko počinje da se odmotava i posle sprovedene višemesečene istrage kompaniji “Krio sejv” je oduzeta licenca.

– Verujem da nisam prvi koji je otkrio ovu aferu, ali sam verovatno bio najuporniji. Kako smo saznavali informacije vezane za problem sa tom kompanijom ispostavilo se da je to javna tajna u čitavoj industriji. Mnogi znaju za to šta se dešava sa “Krio sejvom” i to je tema raznih konferencija, ali da niko ne radi nešto značajnije po tom pitanju – priča Petaković.

Švajcarska kompanija “Krio sejv”, kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije poverilo na čuvanje matične ćelije, na posletku je izgubila jelicencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute.

Izvor: Blic.rs/Prva TV Foto: Printscreen Prva TV

YOU MAY LIKE