Chicago, IL
45°
Clear
6:30 am5:36 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 5mph NNE
Humidity: 57%
Pressure: 29.87"Hg
UV index: 0
7 am8 am9 am10 am11 am
43°F
45°F
43°F
46°F
50°F
TueWedThuFriSat
68°F / 27°F
32°F / 23°F
46°F / 32°F
52°F / 39°F
61°F / 46°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

SRPSKA DECA ČUVAJU STARE OBIČAJE: U topolskim selima Bela nedelja nije zaboravljena! (FOTO)

Poslednja sedmica pred veliki Vaskršnji post naziva se Bela nedelja a poslednji dan bele poklade. Nekada se ova nedelja u srpskim selima obeležavala prolaskom maskiranih povorki koje su pevale, dok bi ih seljani darivali mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima. Ovaj običaj zadržao se i danas u selima oko Topole, a najmlađi su sačuvali tradiciju svojih predaka od zaborava.

„Jedva čekam da sa drugarima idem u maskiranu šetnju. Mame i bake nas oblače i to su uglavnom njihove stvari koje nama nikako ne stoje dobro, ali to i jeste cilj da budemo što više maskirani kako nas niko ne bi prepoznao, navučemo šta stignemo. Najviše dobijamo slatkiše i jaja, desi se ponekad i da padnemo jer ove haljine su dugačke, po neko jaje se i razbije ali ipak na kraju dana imamo punu korpu darova, komšije i prijatelji nam daju šta ko ima“, kaže Nemanja.

Ovako „sređena“ deca obilaze svoj kraj. Uspeli su da sačuvaju običaje i na svačijem licu da izazovu osmeh. Stariji meštani se prisećaju kako je nekada izgledala Bela nedelja, pa prepričavaju mlađim generacijama.

„Čitave sedmice se maskira i obilazi selo, ali nedelja je najvažnija. Mi smo ranije išli i u susedna sela, sakupi se nas nekoliko, pevamo, smeh, šala. Daruju nas onim što se ima u kući, najčešće je to bila slanina, jaja, po neki slatkiš, voće. Dobijali smo i po neki dinar uglavnom u metalu, valja se tako. Na kraju dana se dele sakupljeni pokloni, sreći tad nije bilo kraja. Sada zbog ovog virusa i to se dosta promenilo, deca ne mogu da se okupljaju u većem broju i da šetaju po selu, nego eto tako malo u komšiluku čisto da sačuvaju običaj“, dodaju stariji meštani.

PROČITAJTE VIŠE:

ZABORAVLJENI HEROJ SRBIJE: Ovaj američki doktor je spasio Beograd, a čak 14 puta je trebalo da bude streljan! (FOTO)

GAJO PREPOZNAO PORODICU KOJA MU JE PRUŽILA DOM: Danima nosio transparent u nadi da će naći svoje spasioce!(VIDEO)

OVA SRPSKA TVRĐAVA KRIJE VELIKU TAJNU: Ispod nje leži lavirint pun masonskih simbola koji navodno krije austrijsko blago!

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE