Chicago, IL
39°
Clear
6:34 am5:32 pm CST
Feels like: 34°F
Wind: 10mph NW
Humidity: 72%
Pressure: 29.73"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
41°F
43°F
45°F
45°F
SatSunMonTueWed
36°F / 32°F
55°F / 36°F
61°F / 50°F
64°F / 28°F
37°F / 27°F

Published 1 year ago

By Serbian Times

SRPSKA CRKVA NA FLORIDI: Hram dobio blagoslov, nosiće ime kao ni jedan drugi!

U nedelju, 15. januara 2023. godine, u Nejplsu na Floridi, osnovana je najnovija crkva i parohija Srpske pravoslavne crkve pod okriljem Eparhije Istočnoameričke – Crkva Sretenja Gospodnjeg.

Arhijerejsku liturgiju služio je episkop Irinej, pod kojim je osnovana misionarska parohija, uz sasluženje preosvećenog protonamesnika Milana Jovanovića, paroha misije, a sasluživao je preosvećeni đakon Darko Tripković, Eparhijski finansijski sekretar.

Episkop Irinej je tokom svoje besede govorio o značenju ove nedelje, koja pada usred dva Bogojavljenja, odnosno dve dimenzije istog Bogojavljenja: Rođenja, u kojem se Hristos otkriva u telu, i Bogojavljenja, kada se Bog i sveto trojstvo otkrivaju na krštenju Hristovom.

Nakon bogosluženja i pričesti, slavski novogodišnji ručak priredila su dva lokalna restorana Aleksandar Radenković i Miloš Ljubenović, a za zabavu su se pobrinuli muzičari Zoran Božović i Miroslav Tubić.

Vernici su zajedno odabrali ime nove svetinje u Nejplsu – Sretenje Gospodnje.

Ova slava se isto slavi u Srbiji kao dan državnosti, na ovu slavu je Karađorđe digao Prvi srpski ustanak, na Sretenje je donet prvi demokratski u Srbije, odnosno Sretenjski ustav, a na Sretenje je u Skoplju održana i prva Skupština Srba u Osmanskom carstvu, dok je na Severu Kosova održan referendum 2014. godine.

“Mi smo prva crkva na Američkom kontinentu koja nosi ovo sveto ime! Hvala dragom Bogu za sve sto je učinio za našu parohiju, neka nastavi i da nam daje snagu i da nas pazi i čuva i nastavi da blagosilja!”, rekla je Mirjana Kulver.

POVEZANE TEME:

ZARAĐUJE 5 MILIONA DOLARA MESEČNO: Najplaćeniji Youtuber na svetu otkrio tajnu uspeha!

OVAKO IZGLEDA CELA OPTUŽNICA PROTIV BRAJANA VOLŠA: Da li će papuče otkriti istinu!

HRVATSKI POSLANIK PEVA USTAŠKE PESME: Snimak nastao u Kanadi, suflira mu misica (VIDEO)

Izvor: Serbian Times
Foto: Serbian Orthodox Diocese of Eastern America

YOU MAY LIKE