Chicago, IL
36°
Sunny
5:59 am7:38 pm CDT
Feels like: 30°F
Wind: 6mph W
Humidity: 62%
Pressure: 30.2"Hg
UV index: 0
8 am9 am10 am11 am12 pm
39°F
43°F
46°F
48°F
50°F
MonTueWedThuFri
64°F / 54°F
64°F / 37°F
43°F / 37°F
55°F / 46°F
57°F / 57°F

Published 5 years ago

By admin

SRPSKA ARHITEKTURA U ČUVENOM “MoMA” MUZEJU: Novobeogradski Blok 23 i Cerak vinogradi deo postavke u Njujorku

Novobeogradski Blok 23 i naselje Cerak vinogradi deo su stalne kolekcije Muzeja moderne umetnosti “MoMA” u Njujorku.

Posle izložbe u njujorškom muzeju “Ka betonskoj utopiji – arhitektura Jugoslavije od 1948. do 1980”, odabrani su projekti iz Srbije za njegovu stalnu postavku. Pažnju međunarodne publike privukla je srpska arhitektura, koja je svrstana u sam vrh svetske arhitektonske produkcije.

Naselje Cerak je našlo svoje mesto u najpoznatijem njujorškom muzeju jer je istaknuto da su to “jedine zgrade koje nisu ugrozile prirodu”. To beogradsko naselje prvi put je zamišljeno i nacrtano 1977.godine.

JEDINE ZGRADE KOJE NISU UGROZILE PRIRODU: Naselje Cerak vinogradi

“Kada smo upisali fakultet, prva lekcija je bila da je arhitektura trojstvo – umetnosti, nauke i tehnike. Sam Cerak vinogradi kao projekat, ne može se reći da je projekat, pre se može reći da je on poduhvat, poduhvat je po tome što tih devet i po godina realizacije tada prigradskog naselja i jednog samosvojnog gradića na brdu, znači poduhvat je po tome kako je programiran”, objašnjava arhitekta Milenija Marušić.

Blok 23 izgrađen je 1974. godine, po projektu arhitekata Aleksandra Stjepanovića, Božidara Jankovića i Branislava Karadžića. Danas, crteži, makete i i katalozi tog bloka nalaze se u svetskom muzeju.

“Ta dva naselja su se nalazila u okviru izložbe koju smo mi nazvali svakodnevni život i fokus je bio na stambenu arhitekturu. Blok 23 i naselje Cerak vinogradi su vrhunac arhitekture stanovanja i to je nešto što se u našoj struci kolokvijalno prepoznaje kao beogradska škola stanovanja”, istakla je Jelica Jovanović, kustos muzeja “MoMA” u Njujorku.

Činjenica da će Blok 23 na Novom Beogradu i naselje Cerak biti deo stalne postavke muzeja “MoMA” u Njujorku, daje potvrdu vrednosti srpske arhitekture i stavlja je u istoriju arhitekture celog sveta.

Izvor: Rts.rs Foto: Wikipedia, Grozda Bujić, RTS printscreen

YOU MAY LIKE