Connect with us

Dijaspora

SRPSКE VLADARКE: Vremeplov kroz istoriju besplatno za decu dijaspore! (VIDEO)

Published

on

Srpska deca iz dijaspore će 27 februara imati izuzetnu priliku da nauče nešto više o životu znamenitih srpskih vladarki. U organizaciji SAVA onlajn škole srpskog jezika, kulture i tradicije, u subotu 27 februara (u 19 časova po beogradskom vremenu), biće održana interaktivna Zum književna radionica pod nazivom: „SRPSКE VLADARКE: Pogled u srednjovekovnu Srbiju.“

U maštovitom vremeplovu decu će iznenaditi jedan odvažni srpski vitez, dok će Aleksandra Mihajlović, autorka knjige o srpskim princezama, upoznati ih sa tri istaknute srpske vladarke i dobročiniteljke: Jelenom Anžujskom, kneginjom Milicom i Simonidom, vladarkama koje su uspele da svojim bogougodnim delima pomognu srpskom narodu i ostave neizbrisiv trag. Govorićemo o njihovoj mudrosti, snazi u teškim vremenima, snalažljivosti i nepokolebljivosti, osobinama koje ih čine posebnim. Nećemo zanemariti ni njihovu žensku ni majčinsku stranu. Saznaćete kako su odgajale svoju decu, sa kakvim problemima su se suočavale, kako su se ponašale, ali i kako su se oblačile i negovale. Zato ćemo se direktno uključiti na jednu izuzetnu izložbu koja se tokom februara održava u prostorijama RTS kluba u Beogradu. Reč je o izložbi kostima vladarki, vladara, ratnika i crkvenih velikodostojnika koji su korišćeni u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“. Deca će moći da vide vladarsku odeću Stefana Nemanje, ratničku opremu Stefana Prvovenčanog, svečanu odoru arhiepiskopa Save, svakodnevne haljine Nemanjine supruge Ane, kao i Evdokije i Ane Dandolo – prve i druge žene Stefana Prvovenčanog. O kostimima i načinu odevanja u srednjovekovnoj Srbiji, govoriće autor kostima Stefan Savković, a deca će moći i da postavljaju pitanja.

Deca će moći i da pokažu svoju zainteresovanost za ovu temu, tako što će nacrtati omiljenu srpsku princezu, napraviti svoj kostim ili napisati pismo jednoj od srpskih vladarki.

Pridružite nam se u ovom nezaboravnom vremeplovu i pođite sa nama put srednjeg veka. Čekamo vas!

Obezbedićemo i simultani prevod na engleski jezik za svu decu koja sa nama počinju da uče srpski jezik i upoznaju se sa srpskom kulturom.

Svi koji žele da prisustvuju radionici mogu da se prijave putem sajta škole SAVAedu.com

SAVA onlajn škola je inovativna, dinamična i nekonvencionalna nastava srpskog jezika, kulture i tradicije koja gradi mostove između novih pokolenja u dijaspori i matične zemlje Srbije.

Posetite sajt škole za više informacija.

Izvor: SAVA onlajn
Foto: SAVA onlajn

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Advertisement