Chicago, IL
48°
Clear
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 43°F
Wind: 9mph S
Humidity: 58%
Pressure: 30.12"Hg
UV index: 0
11 pm12 am1 am2 am3 am
45°F
43°F
41°F
41°F
41°F
WedThuFriSatSun
57°F / 39°F
48°F / 34°F
36°F / 23°F
39°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 1 year ago

By Antonije Kovačević

SREĆAN KRAJ NAJVEĆE HUMANITARNE PRIČE 2022: Mali Pavle posle operacije uselio u novi dom sa porodicom! (VIDEO+FOTO)

Jedan od najvećih humanitarnih slučajeva u Srbiji ove godine uspešno je okončan pred nadolazeće praznika. Mali Pavle Dimitrijević (3) i njegova porodica uselili su se u svoj novi dom, zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji 28.JUN.

Podsećamo, Pavle, koji sa porodicom, sestrama i bratom, živi u selu Zdravinje kod Kruševca i boluje od teškog oblika Apertovog sindroma, trebao je hitnu operaciju rekonstrukcije usne i nepca, kao i proteze za prste koji mu nedostaju.

Uslovi u kojima su prethodno živeli bili su blago rečeno nehumani. Stari zidovi kuće, napravljeni od blata, hladna i trošna građevina sa zemljanim podom koja je bila pred urušavanjem. Nisu imali tekuću vodu, kupatilo i apsolutno nikakve uslove za održavanje osnovne higijene.

Srbi iz celog sveta udružili su se, kao nikada do sada, i ovu ružnu sliku poslali u prošlost!

Ovog vikenda, uz dobrodošlicu njihovih školskih drugara, komšija i volontera 28.Juna, porodica Dimitrijević uselila je u njihov novi dom iz snova. Prostrana kuća na sprat odabrana je od strane porodice, a humanitarci su ispoštovali njihovu želju da ostanu u mestu gde su živeli do sada. Nakon kupoprodaje placa sa kućom i pomoćnim objektima i započinjanja procesa legalizacije na ime porodice, organizacija 28.Jun je preuzela na sebe i da potpuno renovira kuću. Timovi su radili dan i noć kako bi se to dogodilo u rekordnom roku, kako bi Dimitrijevići uselili pre zime.

-Osim kompletnog renoviranja zidova, podova, ugradnje nove stolarije, opremanja kuhinje na spratu i kuhinje u prizemlju, renoviranja kupatila, kompletnog opremanja spavaćih soba i dnevnog boravka i ostalih prostorija, dokupili smo i preostale uređaje i belu tehniku koja je nedostajala. Dečije sobe potpuno su uređene, od udobnih kreveta i omiljenih igračaka, prostora za igru, do prostora za učenje i lap top računara. Frižider i ostava napunjeni su dovoljnom količinom hrane i namirnica do kraja zime. S obzirom na to da je porodica odbila da ih smestimo u privremeni dom, dok traju radovi, prioritet je bio da porodica što pre dobije pravi krov nad glavom, kako bi zimu dočekali u toplim uslovima i mali deo finih radova, dopremanja manjeg nameštaja i dodatnog ogreva je još uvek u toku, kaže Snežana Dimitrijević, potpredsednica “28.Juna”.

Ona je iskoristila priliku da zahvali svim ljudima dobre volje koji su im pomogli da do ovoga dođe, da Dimitrijevići dočekaju srećan kraj ove priče. Podseća i da je Pavle u međuvremenu operisan, i to uspešno, na klinici u Tiršovoj.

-Neverovana je podrška koju smo dobili, bez presedana najveća u istoriji naše organizacije, koja radi već 11 godina. Sve donacije smo odmah usmerili lokalnim organizacijama koje se brinu za Pavla samo nedelju dana nakon što smo pokrenuli akciju. „28. Jun“ je tada u potpunosti preuzeo i finansiranje puta i organizaciju odlaska Pavla na prvu operaciju u Beogradu. Obaveštavali smo javnost o svakom koraku putem naših društvenih medija. Osim toga, donirali smo novac i dečijoj bolnici u Tiršovoj u kojoj se leči Pavle, a donacije ćemo usmeriti i ka školi za posebne potrebe koju pohađaju njegov stariji brat i sestra, ističe Dimitrijević.

Naša sagovornica dodaje i da je 28.Jun uspostavio fond koji će pokrivati sve buduće troškove povezane s Pavlovim lečenjem, uključujući lečenje govorne patologije i logopedske tretmane, putne troškove kao i dodatnu novčanu podršku njegovim roditeljima pri podizanju njihovo četvoro dece.

-Kada sve potrebe porodice Dimitrijević budu u potpunosti pokrivene i svi poslovi dovršeni, preostala eventualna sredstva biće preusmerena ka drugim ugroženim porodicama, koji su naši štićenici, kaže na kraju razgovora Snežana Dimitrijević iz “28.Juna”.

Tekst: Serbian Times/28.Jun Foto: 28.jun

YOU MAY LIKE