Chicago, IL
28°
Cloudy / Wind
6:33 am5:34 pm CST
Feels like: 12°F
Wind: 23mph N
Humidity: 74%
Pressure: 29.95"Hg
UV index: 0
2 am3 am4 am5 am6 am
27°F
27°F
27°F
27°F
27°F
SunMonTueWedThu
57°F / 37°F
63°F / 52°F
64°F / 28°F
34°F / 25°F
48°F / 34°F

Published 2 years ago

By admin

SRBIN ZA GINISA: Vlada kao od šale obara divovska stabla široka i do dva metra! (FOTO)

Posao drvoseče nije ni malo lak, pored toga što je fizički naporan i težak, sa sobom nosi i brojne rizike. Međutim, za tridesetšestogodišnjeg Vladu Filipovića iz Ljiškog sela Poljanice rad testerom je za njegove uši svakodnevna melodija, ovo je posao kao i svaki drugi, i kako kaže „rizik postoji, straha uvek ima, ali strah čuva čoveka“. Ovaj mladić bez muke i problema sa lakoćom obara stabla visoka i preko 27 metara dok su u prečniku i do dva metra.

„Već šest godina se aktivno bavim sečom drva za građu. Po struci sam građevinski majstor pa sam negde spojio svoju struku sa drvetom i eto pripremam drvo koje će se koristiti za izgradnju krovnih konstrukcija, terasa i sl. Uglavnom sečemo velika stabla hrasta, jasena ili bukve koja su nekada okom ne saglediva, ali moraju imati određenu dužinu i debljinu da bi se iz njih mogla iskoristiti adekvatna građa. Nikada ne idem sam u šumu, ali drvo uvek obaram sam uz pomoć specijalnih testera čij je mač dug jedan metar tako da seča ide bez problema“, kaže za RINU, Vlada Filipović.

Prema njegovim rečima svaki drvoseča ima svoj način rada i pristup poslu koji je za šumu i drvo od presudnog značaja. Naglašava da se mora imati dosta znanja i iskustva jer u suprutnom rad sa ovako velikim stablima može biti veoma opasan.

„Lagao bih ako kažem da je lako i da nema straha svaki put kada odem u šumu, ali strah je i dobar jer vas čuva. Oborio sam jedan bagrem koji je iskorišćen za tehničku građu a bio je dug 27 metara. Stabla koja sečem uglavnom su velikog prečnika i to je oko 140, 150, 180 pa i 190 centimetara“, ističe drvoseča iz Poljanica.

Inače, Vlada se pored seče bavi i kupovinom stabala koja će se koristiti za građu a ovakva stabla uvek su na ceni.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: RINA
Foto: RINA

YOU MAY LIKE