Chicago, IL
55°
Sunny
6:39 am5:29 pm CST
Feels like: 52°F
Wind: 16mph S
Humidity: 33%
Pressure: 30.1"Hg
UV index: 0
6 pm7 pm8 pm9 pm10 pm
50°F
48°F
45°F
45°F
43°F
WedThuFriSatSun
59°F / 41°F
48°F / 34°F
37°F / 25°F
41°F / 34°F
55°F / 37°F

Published 12 months ago

By Serbian Times

SRBIN SE POJAVIO POSLE 15 GODINA: Porodica ga sahranila i prežalila, a on im pokucao na vrata!

Zvao se Đorđe Vasić i dobro je znao svoje ime. To što je, za razliku od filmskog junaka Džejsona Borna, dobro znao svoj identitet nije mu bilo od pomoći kada je zarobljen 1914. godine. Sve do 1929. godine niko nije znao da je živ. Porodica ga ja oplakala, sahranila u “odsustvu” i žalila celih 15 godina, sve dok se nije vratio u Kruševac.

-Za vreme svetskog rata borio sam sam se na užičkom frontu i tu sam bio ranjen, a zatim upućen u bolnicu u Niš-svedočio je Đorđe Vasić vlastima po povratku u Kruševac.

-Iz bolnice, kada sam ozdravio,otišao sam u svoj puk, koji je bio kod Beograda, odakle smo se povukli do Smedereva i tu sam bio zarobljen. Zajedno sa mnom pali su u ropstvo mnogi naši vojnici,a među njima je bio major Čedomir Milosavljveić,komandant 1. bataljona 12. puka.

Vasić dalje iznosi da su ih prvo sproveli u Kovin, zatim u Temišvar, odakle je preko Budimpešte završio u Berlinu. Tu je bio sve do 1917. godine kada su ga vratili u Mađarsku, na imanje izvesnog grofa Šandora Andrašia.

PROČITAJTE VIŠE:

-Kod njega sam radio u šumi i na tome poslu proveo sam 3,5 godine-ispričao je Vasić novinarima 1929.godine. – Sa Andrašievog imanja otišao sam na imanje Estrehorija Hercega u Novi Dombaj i tu sam bio do 1925. godine. Kako nam ovaj nije plaćao, ja sam sa još nekoliko naših vojnika pobegao sa njegovog imanja i otišao kod drvarskog trgovca Kondora Torina, kod koga sam postao nadzornik drvarskog preduzeća.

Kako se njegovo imanje nalazi bliže našoj granici,dodaje Vasić, rešio je da pobegne.

Prebacio sam se kod Gornje Lendave i odmah sam se prijavio našim vlastima-pričao je zarobljenik.

-Iz Lendave su me odveli za Zagreb, pa za Vinkovce i Beograd,odakle su me sproveli u Kruševac.

Vasić je tvrdio da je za oslobođenje Srbije saznao tek 1924. godine. Bio je izričit da je pokušao da pobegne četiri puta i da su ga sva četiri puta uhvatili na delu. Do rodne Medveđe, sela kod Gtrstenika,odakle su Vasići, poznati muzičari,prosto nije mogao da stigne. Poslednjih pet godina bilo je teško da se pobegne, jer je, iznosi, bio pod nadzorom.

Tek, 1929.godine dokopao se Srbije. Ili zbog nostalgije ili što mu je dosadila Mađarska, nikada nije utvrđeno.

POVEZANE TEME:

SNEŽANI SE U SNU JAVILA BOGORODICA: Otkrila joj gde su zakopani srpski junaci i velika svetinja! (FOTO)

ZA HRABRU BORBU PRSA U PRSA: Evo kakve sekire su koristili stari Sloveni i Srbi u srednjem veku! (FOTO)

SIMBOL OBNOVLJENE SRBIJE: Stara crkva u Kragujevcu je bila je mnogo više od bogomolje, a evo koja je bila njena funkcija! (FOTO)

Izvor: Novosti
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE