Connect with us

Srbija

SRBIN PROGLAŠEN ZA NAJBOLJEG POLICAJCA U AUSTRALIJI: Na “dark webu” otkrio dilere najopasnije droge na svetu, postao heroj SAD, Kanade i Velike Britanije

Published

on

On je nedavno razbio organizovanu međunarodnu mrežu dilovanja droge fentanil, 50 puta moćnije od heroina i 100 puta snažnije od morfijuma

Igor Rusmir (39) , australijski detektiv srpskog porekla, dobio je nedavno nagradu “Mik Miler” za najboljeg policajca u državi Viktoriji – za “izvanrednu uzornu uslugu, profesionalnost i istraživačke sposobnosti”.

On je nedavno razbio organizovanu međunarodnu mrežu dilovanja droge fentanil, 50 puta moćnije od heroina i 100 puta snažnije od morfijuma. Droge koja je izazvala epidemiju smrtnih predoziranja u SAD-u i Kanadi, a za koju se smatralo da nije rasprostranjena u Australiji.

Sve do smrtnog slučaja Henrija Filipsa iz Perta, koji se fentanilom snabdevao preko “dark weba”.

Detektiv srpskog porekla radio je na ovom slučaju u policijskom odeljenju koje se bavi zločinima na internetu , a trag, snimak sa “dark weba” (mračne strane Interneta kojem ne može da pristupi svako), doveo ga je do Viktorije.

Igor je ubrzo postao heroj na drugom delu planete.

KAKO JE FUNKCIONISALO SNABDEVANJE OPASNOM DROGOM

Roba se kupovala bitkoinima, a trgovci su, nalik na kupovinu na Ibeju, dobijali ocene za proizvod u vidu zvezdica, a sve u skladu sa brzinom isporuke, kvalitetom prerušavanja paketa i kvalitetom proizvoda.

FENTANIL: Samo prošle godine u Velikoj Britaniji odnela 60 života

Obrasci za narudžbinu su zastrašujuće profesionalnog izgleda. Na njima se nalaze datumi narudžbine, očekivani datumi ekspresne dostave (bez poštarine) i obračun po pojedinim stavkama.

Mnogi su bili sumnjičavi prema Rusmirovoj istrazi. Niko nije pronašao Fentanil u Viktoriji, a “dark web” je bio previše zatvoren za istragu.

Ipak, podaci sa kompjutera pokazali su da je Henri Filips kupio 40 miligrama od dilera na sajtu “Dream Market”, na dark vebu, a samo dva miligrama mogu biti kobna. Policija je utvrdila da je pošiljka poslata 5. marta 2017, a stigla dva dana kasnije. Brza isporuka značila je da diler mora da bude negde u Australiji. Na kraju je, uz pomoć “Australia Posta”, ustanovljeno da je dostava bila iz Viktorije.

RAZBIJANJE NARKO-MREŽE: RUSMIR DO SADA UHAPSIO 106 DILERA

Rusmir je postepeno izučavao profil dilera iz Melburna. Kupci su mu dali ocenu od pet zvezdica za isporuku i čistoću proizvoda – iako je prodavao možda najsmrtonosniju ilegalnu drogu ikad napravljenu.

Onda je Rusmir otkrio nešto što ga je dovelo direktno do dilera. U januaru 2018. detektivi su od njega kupili 100 miligrama praha Fentanila za oko 450 dolara u bitkoinima. Droga je toliko opasna da je prilikom testiranja u policijskoj forenzičkoj laboratoriji celo krilo zgrade ispražnjeno. Obavljena je i druga kupovina – ovog puta od 100 mililitara tečnosti. Stigao je pod nazivom “Parfem zauvek”. Opet je to bio Fentanil.

Diler sa “dark weba” bio je sušta suprotnost onome što biste očekivali. Ugledni menadžer koji je od svog dnevnog posla zarađivao je oko 150.000 dolara godišnje. Nikad ga ne biste rekli da je on. Izgledao je kao i svaki drugi kancelarijski radnik

Igor Rusmir

Muškarac, nazvan “Ričard” (to mu nije pravo ime), imao je 45 godina, bio je otac dve devojčice i diler droge. Od dilovanja se nije obogatio. Bio je dugogodišnji zavisnik od Oksikodona, koji je koristio da ublaži bol. Godine 2012. odlučio je da je Fentanil jeftinija opcija i počeo da ga nabavlja, a 2016. počeo je i da preprodaje deo svoje pošiljke da bi platio sopstvenu zavisnost.

Policija je zakucala na njegova vrata. “Ričard” je doživeo napad panike i hitna pomoć je morala da interveniše. Njegova kuća zbog toksičnosti proglašena je biološkom opasnošću, zbog čega su je pretresali laboratorijski stručnjaci u potpunosti opremljeni zaštitnim odelom.

“Ričard” je odmah pristao da sarađuje sa policijom, do te mere da je, kad je još jedna pošiljka Fentanila stigla do njegove kuće, alarmirao detektive.

U martu 2019. godine izjasnio se krivim za krijumčarenje lekova zavisnosti i osuđen je na 300 sati rada u zajednici. Ironija je što ga nadgleda sektor kojim rukovodi Rajan Filips, brat preminulog mladića.

Kada je Igor Rusmir započeo ovu istragu našao je šest dilera koji su prodavali Fentanil na 10 različitih platformi. Sada ih ima 106.

KO JE IGOR RUSMIR?

Rusmir je u Australiju stigao pre gotovo 20 godina kao izbeglica i pridružio se policiji pre 10 godina. Imao je 11 godina kada su počeli ratovi na Balkanu, a sa roditeljima i sestrom preselio se u Australiju kada je imao 19 godina.

Na pitanje lista “Ejdž” zašto je postao policajac, Rusmir tiho kaže

Jer nisam imao fizičkih sposobnosti da budem biciklista – rekao je policajac, a list je konstatovao da je u pitanju “čisti srpski humor”.

On je istakao da je želeo da pomogne zemlji koja je pomogla njegovoj porodici. Objasnio je da su se mnogi Srbi, preplašeni građanskim ratom, plašili policije i da je na početku njegove karijere bio jedini oficir srpskog porekla.

– Sada ih ima desetak – kaže nagrađeni Australijanac srpskog porekla.

TEKST: Ejdž/Serbian Times, FOTO: VICTORIA POLICE

Advertisement