Connect with us

aktuelno

SRBIN POGINUO U UKRAJINI: Borio se na strani Rusa, ubijen na frontu kod Luganska!

Published

on

Srpski državljanin Stefan Dimitrijević poginuo je na frontu u Ukrajini, a prema podacima Radija Slobodna Evropa (RSE) on nije jedini iz Srbije koji se nalazi na ratištu u toj državi.

Informaciju je 7. aprila potvrdio njegov brat na društvenim mrežama, koji se u objavi i oprostio od njega.

„Nadam se da ću dočekati njegov kovčeg i da ću ga sahraniti na ruskom groblju u Beogradu, jer smatram da bi on tako želeo, da bude blizu kuće, a na groblju zemlje za koju je dao svoj život“, piše u objavi.

Kako se deli na Telegram kanalima, gde se vest najpre proširila, Dimitrijević je početkom aprila poginuo na frontu kod Luganska na istoku Ukrajine.

Iz Ministarstva spoljnih poslova za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu da ne poseduju nikakve informacije o Dimitrijeviću – niti da je otišao u Ukrajinu, niti da je poginuo.

Stefan Dimitrijević, poznatiji kao Stefan Ćelavi, bio je na frontu u Donbasu i 2014. godine, kada je učestvovao u sukobima u Ukrajini kao borac na proruskoj strani, i to u sklopu ekstremno desničarskog pokreta zvanog “Internacionalna brigada”.

Iako se zna da je Dimitrijević bio pod istragom Generalnog tužilaštva u Ukrajini, ishod nije poznat.

Za učešće u ratu u Ukrajini na strani proruskih strana u periodu od 2015. do 2018. godine u Srbiji su donete 32 osuđujuće presude, a sve po osnovu sporazuma o priznanju krivice. U 28 slučajeva, sud je okrivljenima presudio uslovnu kaznu zatvora, dok je na kućni pritvor u trajanju od šest meseci osuđeno četiri osobe.

Prema presudama koje je RSE dobio od Višeg suda u Beogradu, dvanaestorica od trideset dvojice osuđenih bili su članovi “Internacionalne brigade” (Unité Continentale).

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: N1
Foto: Printscreen YouTube / WerWolf

Advertisement