Connect with us

Srbija

SRBIN NAPRAVIO POTPUNO ODRŽIVU MODNU KOLEKCIJU: Odeća od starih odela, pocepanih materijala i plute

Published

on

Zagađenje koje proizvodi modna industrija danas je jedna od glavnih socijalnih tema te je za studenta modnog dizajna Bogdana Mršu bilo od krucijalne važnosti da jedan od akcenata bude i na ekološkoj svesti

Novosađanin Bogdan Mrša je dvadesetjednogodišnji modni dizajner koji je osmislio kolekciju „The Malnourished” (Neuhranjeni), kojom je materijalizovao neprijatna osećanja i misaone procese i od njih napravio nešto lepo i moćno.

Kolekcija je inspirisana depresijom, usamljenošću, anksioznošću i najviše od svega osećajem odbačenosti. Zbog svog mišljenja da nam je kao društvu konstantno nametnuto kako da se obučemo, ponašamo, pričamo i koliko glasno da se smejemo, šta jeste društveno prihvatljivo, a šta nije, često ostajemo uslovno rečeno „neuhranjeni”, i tako je dao kolekciji ime.

BOGDAN MRŠA: Neuhranjeni je kolekcija inspirisana depresijom i osećajem odbačenosti

Iza te kolekcije stoji dugačak period istraživanja šta sve ljude može dovesti u ta „neočekivana” psihička stanja i kako se sve ona mogu manifestovati. Odmah posle toga došlo je i otelotvorenje onoga što je saznao, kroz dizajniranje, krojenje, repariranje i sjedinjavanje odvojenih faktora u proizvod koji smo videli na pisti. Pri pravljenju kolekcije Bogdan je postavio sebi ozbiljan zadatak – da pokuša da stvori kolekciju koja će biti u potpunosti održiva.

Zagađenje koje proizvodi modna industrija danas je jedna od glavnih socijalnih tema te je za njega bilo od krucijalne važnosti da jedan od akcenata bude i na ekološkoj svesti. Taj zadatak u početku nije delovao lako s obzirom na opcije koje nudi naša zemlja kada je u pitanju dostupnost i selekcija tekstila, međutim, uprkos svim preprekama, Bogdan je uspeo da ispuni svoj zadatak na najvišem nivou.

„Malnourished” je napravljen od starih, pocepanih materijala, polovnih odela, rekonstruisanih komada odeće, tanke plute predviđene za tekstilnu industriju i deset godina starog tila na kojem je urađena „Shiburi” manipulacija. Pluta je u potpunosti reciklabilna te ne proizvodi nikakav tekstilni otpad, što je čini savršeno održivom opcijom, a „Shiburi” tehnika manipulisanja tekstilom inspirisana je različitim kožnim oboljenjima i teksturama na njoj pa je dodatno doprinela originalnoj ideji pravljenja nečeg lepog od onoga od čega ljudi zaziru. Kolekcija je nastala spojem stvari koje aludiraju na negativno, a izazvala je potpuno paradoksalnu reakciju.

Našao sam određenu vrstu zadovoljstva u repariranju starih i prethodno korišćenih materijala. Iako oduzima mnogo više vremena od jednostavno kupovine tekstila, materijal koji prođe kroz reparaciju i dobije novi život nosi posebnu lepotu i svoju priču

– Osim starih materijala, volim da koristim i polovnu odeću, ona značajno pomaže pri istraživanju silueta, a osim toga, uzimam nešto što je nošeno već toliko puta i na kraju odbačeno, i dajem mu drugu šansu. Konstantno oživljavanje starih komada je kao dodavanje stranica u knjigu koja nema kraj – istakao je Bogdan.

U novembru 2019. godine Bogdan je osvojio prvu, odmah zatim i drugu nagradu za „The Malnourished”. Na Serbia Fashion Njeek-u osvojio je dva prva mesta na takmičenjima „Fashion Talent Designer Competition”, i „The European Fashion Union”. Proizvod tih nagrada je prilika da svoju sledeću kolekciju izlaže „dogodine” na septembarskoj Milanskoj nedelji mode. Ta nagrada je mladom dizajneru donela niz mogućnosti da promoviše i širi svoj brend, ne ograničavajući se striktno na srpsko tržište. Neposredno nakon Serbia Fashion Njeek-a usledila je i Beogradska nedelja mode, na kojoj je osvojio nagradu „NOIZZ Fashion Anjard – Boris Trivan”, zahvaljujući kojoj će prisustvovati revijama na Londonskoj nedelji mode u februaru.

Bogdanovom daljem razvoju značajno je doprinelo učestvovanje na događaju „TED dž Mokrin”, na kojem je održao edukativni govor o održivim kreacijama.

Bogdan nastavlja da dizajnira i stvara na „Metropoliten” univerzitetu u Beogradu, gde studira modni dizajn, dok istovremeno planira i istražuje kolekciju kojom će se predstaviti u Italiji. Milanska nedelja mode više nije „dogodine”, sve je bliže, a nama ostaje da vidimo čime će nas sledeće taj mladi dizajner oduševiti.

IZVOR: Dnevnik.rs FOTO: Privatna arhiva

Advertisement