Chicago, IL
55°
Rain Shower
5:56 am7:40 pm CDT
Feels like: 52°F
Wind: 14mph SSW
Humidity: 49%
Pressure: 29.81"Hg
UV index: 0
4 am5 am6 am7 am8 am
55°F
55°F
55°F
55°F
55°F
WedThuFriSatSun
43°F / 37°F
55°F / 45°F
57°F / 55°F
73°F / 63°F
72°F / 57°F

Published 2 years ago

By Antonije Kovačević

SRBIN NAJBOLJI FUDBALER GODINE U AMERICI: Kako je deda Rade (80) pobegao od ustaškog noža i od unuka napravio šampione!

Srbin Rade Novaković (22) izabran je u najbolji američki tim 2021. godine po izboru Udruženja komesara koledž konferencije SAD. Novaković, koji je rođen u porodici srpskih iseljenika u američkoj državi Viskonsin, takođe je proglašen i za najboljeg nacionalnog igrača godine, te mu je pripalo tradicionalno priznanje “Ron Lenc”, objavljeno je sinoć.

Rade Novaković bio je najbolji strelac ove sezone sa ukupno 24 gola u svim takmičenjima. Takođe je osvojio najviše poena (58) kada se saberu golovi i asistencije, dao je najviše golovima po utakmici (1,14), a postigao je i najviše odlučujućih, pobedničkih golova (čak 7).

GODINA ZA PAMĆENJE: Rade Novaković (22) najbolji strelac i asistent američke koledž lige u 2021.godini

“Kakva ogromna čast”, izjavio je tim povodom Džejson Zicke, trener Novakovićeve ekipe Parksajd. “To je kulminacija godina napornog rada i velike strasti za igru. Rade je počeo kao mladi igrač u United Serbian iz Milvokija, SC “Vaukesha” i Chicago Magic Akademijii. Ove sezone imao je ogromno samopouzdanje i hemiju sa svim svojim saigračima koji su pomogli u formiranju najboljegh napada koji smo imali poslednjih sezona. Čestitam!”, izjavio je Zicke.

Novaković je, inače, tek drugi student sportista u istoriji Parksajda koji je proglašen za nacionalnog igrača godine.

Zanimljivo je istaći da je Rade, kao i njegov rođeni brat Andrija Novaković (25), koji je nakon uspešne karijere u Engleskoj i Holandiji pre dve godine potpisao ugovor sa italijanskim drugoligašem Frosinoneom, potekao iz “fudbalske škole” koju je na jednom poljančetu u mestu Muskego, nedaleko od Milvokija, vodio njegov deda, po kome je Rade i dobio ime.

POTEKAO IZ ŠKOLE DEDA RADETA: Nakon uspešne karijere u Engleskoj i Holandiji, Andrija Novaković sada igra za italijanski Frosinone

Pre ova dva mladića, iz fudbalske akademije deda Radeta potekao je i Radetov i Andrijin otac Mane Novaković, koji je godinama bio jedan od najboljih fudbalera u srpskom timu United Serbian (Ujedinjeni Srbi) iz Milvokija, ovogodišnjeg šampiona američke države Viskonsin, za koji Rade i danas igra.

Rade, Andrija i Mane su dokaz da iver ne pada daleko od klade. Naime, ova fudbalska porodica vuče korene iz vremena posle Drugog svetskog rata, kada su preživeli članovi porodice Prpa iz rodnog Bosanskog Grahova, izbegli od ustaškog terorora u Veliku Britaniju.

FUDBALSKA PORODICA NA OKUPU: Rade, njegova majka Zorica, otac Mane i sestra Jovanka, a u sredini, naravno – deda Rade

Među njima je bio i deda Rade, koji je dugo vremena igrao fudbal u nekoliko engleskih liga. Kada se porodica preselila u Sjedinjene Američke Države, deda Rade je već bio okačio kopačke on klin, ali je zato preuzeo brigu o porodičnom podmlatku, iz koga su kasnije potekli Rade, Andrija i Mane, ali i još nekoliko fudbalera koji su pod prezimenima Novaković i Prpa ostvarili solidne karijere.

Iako mu je već punih 80, deda Rade i dalje ima aktivnu ulogu u karijerama svojih unuka, ali i brojnih klinaca koji igraju u mlađim kategorijama srpskih fudbalskih klubova u Milvokiju i Viskonsinu.

DEDA NAJBOLJI SAVETNIK: Rade sa unukom Andrijom, prvotimcem italijanskog drugoligaša Frosinonea

Uvek je tu kada zatreba neki savet, a iako mu krštenica ne daje za pravo, još uvek je u stanju da i praktično, na fudbalskom terenu, pokaže kako su nekad pikali fudbal stari majstori.

Piše: Antonije Kovačević Foto: Porodična arhiva

YOU MAY LIKE