Chicago
36°
Cloudy / Wind
7:07 am4:58 pm CST
Feels like: 25°F
Wind: 20mph WSW
Humidity: 77%
Pressure: 29.82"Hg
UV index: 0
SatSunMon
30/27°F
30/10°F
14/-2°F

Published 7 months ago

By admin

SRBIN KOJI JE ZADUŽIO SVET: Afrika, SAD i Kanada slave dan Nikole Tesle!

Nacionalni Dan nauke ustanovljen na dan rođenja Nikole Tesle biće danas simbolično obeležen širom Srbije, a zahvaljujući brojnim poštovaocima lika i dela jednog od najvećih svetskih umova i pronalazača ovaj datum će biti obeležen i u SAD, Kanadi i Africi.

Muzej Nikole Tesle, koji ove godine navršava sedam decenija postojanja, kako je za Tanjug najavila direktorka muzeja Ivona Jevtić, tradicionalno će i ovog 10. jula besplatno otvoriti vrata za sve posetioce. U SAD, gde je živeo šest decenija, 166. godina od Teslinog rođenja biće obeležena u Filadelfiji, jedinom američkom gradu koji je još 2012. godine 10. jul proglasio gradskim praznikom.

Na Long Ajlendu u jedinoj Teslinoj preostaloj laboratoriji pretvorenoj u muzejski kompleks, taj važan datum biće proslavljen narednog vikenda nizom manifestacija u znaku Teslinog velikog doprinosa bežičnoj tehnologiji.

Zahvaljujući inicijativi kanadskog poslanika Toma Rakočevića Dan Nikole Tesle biće zvanično drugi put obeležen u čitavom Ontariju – provinciji sa 15 miliona stanovnika, a ne samo u Hamiltonu i na Nijagarinim vodopadima koji imaju veoma veliki značaj za Teslu, a gde se, kako za Tanjug dodaje Rakočević, godinama ponosno okuplja srpska dijaspora.

Proslavu dan rođenja jednog od najuticajnijih svetskih umova u Filadelfiji će organizovati Teslina naučna fondacije, koja skoro dve decenije promoviše lik i delo našeg velikog naučnika i nastoji da on postane deo američkog školskog programa a paralelno radi i na vanastvanim aktivnostima u okviru Nikola Tesla inovacionih klubova.

“U Ugandi se otvara prvi Tesla klub, u planu su i Egipat i Zambija”

Osnivač Fondacije Nikola Lončar za Tanjug kaže da program za koji se zalažu postaje sve značajniji ne samo u SAD već i u Africi.

“Tesla je dostignućima zadužio čovečanstvo, a ove godine 10. juli biće obeležen i u Ugandi gde se otvara prvi Tesla klub u Africi, a plan je da se slični klubovi osnuju i u Egiptu i Zambiji”, naveo je Lončar i dodao će na proslavi biti izvedena rapsodija “Tesla” koju je komponovala pijanistkinja Marina Arsenijević.

Kako dodaje skup će biti prilika i za snimanje filma “Teslin narod, tamo i ovde”.

Teslin naučni centar Vordenklif (TSCW) na Long Ajlendu dan Teslinog rođenja svake godine obeležava posebnim programom. Tokom korone svečanost je iskorišćena za premijeru filma “Tesla” uz prisustvo holivudskih zvezda Itana Houka, Majkla Almerejde i Kajla Meklahana. Ove godine to će biti i izložba uz prikaz rada Teslinog tornja, ali donatroska večera kao podrška razvoju TSCW u globalni naučni centar.

Ministarstvo prosvete će u ponedeljak zajedno sa Centrom za promociju nauke uručiti priznanja najzaslužnijim za doprinos u promociji nauke.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, u Lici, a umro je na Božić 1943. godine na Menhetnu u Hotelu NJujorker u kojem je živeo poslednjih deset godina. Njegovim imenom nazvana je jedinica za merenje visokog napona i jedinica jačine magnetnog polja, a njegova zaostavština upisana je u Uneskov registar.

Od 1994. u Njujorku ugao 40. ulice i 6. avenije zove se Ugao Nikole Tesle. Karijeru je počeo 1878. godine u Mariboru, kao pomoćni inženjer, ali je te godine, zbog očeve smrti, da bi mu ispunio želju, upisao fakultet. Nakon studija u Pragu počeo je da radi u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, a potom u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu.

Dve godine kasnije stigao je do samog Edisona, tada najznačajnije livčnosti na polju tehnike u Americi.

Prvi patent podneo je 1884. godine, posle odlaska iz Edisonove kompanije i osnivanja “Tesla Electric Light & Manufacturing”. Zaslužan je za 700 patenata od kojih je više od 300 zaštićeno u 27 zemalja na pet kontinenata, a među onima koje nikada nije pokušao da zaštiti je i primena visokofrekventnih struja u medicinske svrhe.

Trebalo mu je više od četiri decenije da postane redovni član SANU, nakon što je prvi put odbijen 1892.

Gradonačelnik Njujorka Fjorelo la Gvardija, po kom je nazvan jedan od tri glavna njujorška aerodroma, na sahrani Tesle pročitao je govor, koji je napisao Luj Adamič, slovenački pisac, esejista i prevodilac.

“Ovde, u Njujorku, prošle srede je u svojoj hotelskoj sobi preminuo jedan čovek. Zvao se Nikola Tesla. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najuspešnijih ljudi koji su ikad živeli. Njegova dostignuća su ogromna, a kako vreme prolazi postaće sve veća. . . “.

Lagvardija je pred opelo na radiju za Teslu rekao da je mogao postati najbogatiji čovek u Americi, ali da to jednostavno nije želeo.

“Želeo je uspeh, koji je namenio drugima. Voleo je ljude, bio je naučnik – genije, pesnik nauke. Novac ga nije zanimao i sve što je učinio, učinio je u skladu sa svoim prirodnim darom, koji mu je u rodnoj zemlji podarila majka”, rekao je jedan od najboljih gradonačelnika u istoriji SAD.

Prijatelji Nikole Tesle bili su pisac Mark Tven i francuska glumica Sara Bernar. O njemu je snimljeno više filmova, a u “Prestižu” Teslin lik tumači Dejvid Bouvi.

PRATITE NAS I NA INSTAGRAMU:

Izvor: Euronews
Foto: Wikimedia Creative Commons

YOU MAY LIKE

ENVER KRENUO NA HODOČAŠĆE U MEKU: Srbi me zaustavljaju na putu, časte ručkom, plate smeštaj!
ISPLIVALO TELO NA PLAŽI: Policija ispituje da li je u pitanju Ana Volš!
GODINE 2022. POSTAO TREĆI NAJBOGATIJI ČOVEK SVETA: Juče izgubio 6,5 milijardi dolara, označili ga kao prevaranta!
LOPOVI UKRALI SUŠENO MESO NA FRUŠKOJ GORI, VLASNIK PORUČIO: "Ne daj Bože da dete pojede to meso, ne želim nikog da nosim na duši!"
NOLE NAKON POBEDE OSTAVIO PORUKU NA KAMERI I ODUŠEVIO SRBIJU: Đoković se setio najvećeg srpskog svetitelja!
OVDE JE ROĐEN SVETI SAVA: Do nedavno je sve bilo obraslo u korov, a sada niče velelepan hram! (FOTO)
SRĐAN ĐOKOVIĆ: Gledaću Novaka od kuće, moja porodica samo želi mir!
NOLE O POTEZU OCA SRĐANA: On je rekao "živeli" a mediji su to pogrešno protumačili. Nije mi to trebalo pred finale...
SVE ZA NJIHOV OSMEH: Deca iz specijalne škole u Kragujevcu priredbom proslavila slavu i rasplakala goste! (VIDEO)
U NASELJU SUVI DO KAMENOVAN AUTOMOBIL SA KRAGUJEVAČKIM TABLICAMA: Još jedan napad na Srbe!
ČABARABDIĆ OTIŠAO U LEGENDU: Preminuo sarajevski glumac Saša Petrović (VIDEO)
PO ČEMU PAMTIMO SAVINDAN: Dan kada je patrijarh Pavle pomogao studentima da "probiju" kordon policije!
PARTIZAN SRUŠIO ZVEZDU U GOSTIMA: Crno-beli revanš pokvario Nedović trojkom u zadnjoj sekundi (VIDEO)
SKANDALOZNA ODLUKA: Sarajevo usvojilo deklaraciju kojom se zabranjuje dizanje tri prsta!
PUCNJAVA U BLIZINI SINAGOGE U JERUSALIMU: Sumnja se na teroristički napad, osam mrtvih, troje povređenih!
RAJ NA ISTOKU SRBIJE KUPIO ZA 400 EVRA: Frižider nema, ali se snašao da ohladi pivo!